Kidőlt fák, letöredezett ágak, beázott pincék. Szinte az egész országot meggyötri a szélvihar

Kidőlt fák, letöredezett ágak, beázott pincék. Szinte az egész országot meggyötri a szélvihar

Nyitókép: SITA/AP/David Young

Erős szélben nem tanácsos fák alatt parkolni vagy leszakadt villanyvezetékekhez közelíteni. Az ablakokat és ajtókat is be kell zárni – írták a rendőrök a közösségi oldalukon.

„Az erős szélben nem ajánlott erdős, fás területen sétálni és a leszakadt villanyvezetékek közelébe menni“

– tették hozzá a rendőrök, akik egyúttal azt javasolták a polgároknak, hogy az erkélyről és az udvarról vigyék biztonságos helyre a szabadon elhelyezett tárgyakat, és a háziállatokat is helyezzék biztonságba.

A tűzoltókat elsősorban Nyugat-Szlovákiában riasztják

A Tűzoltó- és Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a tűzoltókat a kedvezőtlen időjárás miatt elsősorban Nyugat-Szlovákiában riasztják. A rendőröknek leggyakrabban a Zsolnai kerületben kellett a helyszínen segíteniük, ott ugyanis az erős szél mellett az esővel is meggyűlt a bajuk a helyi lakosoknak. A tűzoltók elsősorban a víz alá került családi házakból szivattyúzták ki a vizet. A kidőlt fákhoz, letöredezett ágakhoz és a megrongálódott tetőszerkezetekhez 91 esetben riasztották a tűzoltókat.

Szinte egész Szlovákiát meggyötri a szélvihar

Hírdetés

A meteorológusok előrejelzése szerint elsősorban Szlovákia északi részén lehet orkán erejű szélre számítani. Délután 15.00 órától az erős szél miatt harmadfokú riasztást adtak ki a Besztercebányai, Breznóbányai, Poprádi, Liptószentmiklósi, Rózsahegyi és Turdossini járásra. Itt a széllökések ereje a 160–180 km/órát is elérheti.

„A jelenlegi szélsebesség rendkívül magasnak számít ebben az évszakban, és nagy veszélyt jelent az emberi tevékenységekre (különösen a túrázásra és a hegymászásra)”

– figyelmeztettek a meteorológusok.

A Stubnyafürdői, Turócszentmártoini, Zsolnai, Alsókubini és Námesztói járásban másodfokú riasztás van érvényben, itt a széllökések ereje elérheti a 160 km/órát. Az előrejelzés szerint a hegyekben pénteken és szombaton is erős szél fog fújni.

Az erős szél miatt kiadott első- és másodfokú riasztás egész nap érvényben van szinte Szlovákia egész részén. Nyugat-Szlovákiában a széllökések ereje elérheti a 105 km/órát, Közép- és Kelet-Szlovákiában pedig a 85 km/órát.

A következő ciklon péntekről szombat virradóra érkezik meg Közép-Európába. Közép-Európa északi részén még a mainál is erősebb szélviharra kell számítani, nálunk azonban valamivel enyhébb lesz az időjárás.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »