Kiderült, mi lesz a Várban a Nemzeti Galéria kiköltöztetése után

Kiderült, mi lesz a Várban a Nemzeti Galéria kiköltöztetése után

A Nemzeti Galéria a Nemzeti Hauszmann Program keretében egy új épületbe költözik a Városligetbe, így a múzeumnak jelenleg otthont adó épület teljes körű felújításon eshet át, régi-új funkcióval szolgálva tovább utána.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva elárulta, hogy ha a Nemzeti Galéria átköltözik a Városligetbe, akkor mi kerül a helyére a várban – írja az Index.

Az államtitkár hangsúlyozta: a megújult Városliget Európa legkomplexebb és legvonzóbb kulturális negyedévé válik, és így az egész világ számára látható módon felkerül Európa kulturális térképére. Majd az ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva elárulta, milyen tervei vannak a kormánynak a Budavári Palota felszabaduló szárnyával:

„A Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Magyar Nemzeti Galéria kiköltözését követően elkezdődhet a budai várban található, ma a múzeumnak otthont adó épületrészek átfogó felújítása. A tervek szerint a rekonstrukciót követően továbbra is kulturális funkciót kap majd az újjáépített épület”

– közölte Zsigó Róbert. Elmondása szerint az Új Nemzeti Galéria leendő kiállításain szereplő művekről a múzeum szakemberei (művészettörténészek, kurátorok, muzeológusok, restaurátorok) döntenek majd. A raktári anyag a közeli Szabolcs utcában felépült és 2019-ben átadott, 33 ezer négyzetméteres, világszínvonalú múzeumszakmai háttérintézménybe, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerül.

Hírdetés

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy egyetlen fát sem kell kivágni az Új Nemzeti Galéria felépítéséhez, hiszen az építési helyszínen egy sem található, ott 130 éve folyamatosan épületek állnak. A Liget Budapest Projekt alapvetése, hogy új épületek csak olyan területre épülnek, ahol korábban épület vagy lebetonozott felület volt.

Az új Nemzeti Galéria a Pritzker-díjas japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épülhet fel a Liget Budapest Projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyén.

Az új múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze azonban ellenzi a projektet, Facebook-oldalán fel is szóltalt a beruházás ellen:

„Hülyeségre mindig van pénz, akkor is, ha másra nincs. A projekt 10 éves fennállása alatt 270 000 felújított négyzetméter zöldfelületet tudnak felmutatni, vagyis 27 hektárt. A Városliget 81 hektár. Azaz eddig az egyharmadát tették rendbe a parknak. Nem kéne bele több épület, rég meg kellett volna szabadulni az egy évtizedes kordonoktól. Pláne nem kell egy parkba egy ekkora monstrum”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »