Kiderült, melyik miniszter írta alá a gázárpsapkát szorgalmazó nyílt levelet Szlovákia részéről

Kiderült, melyik miniszter írta alá a gázárpsapkát szorgalmazó nyílt levelet Szlovákia részéről

Ahogy arról a minap beszámoltunk, az Európai unió több tagállama nyílt levelet írt alá, amelyben szorgalmazzák az orosz gázra kivetendő gázársapka bevezetését az Európai Bizottságnál. A Politico még 13 tagállamról tudott, a levél végleges verzióját 15 tagállam írta alá, köztük Szlovákia is. Más kulcsfontosságú részlet is változott menet közben.

A végül csak kedd este kézbesített levél nem csak az orosz, de minden nagykereskedelmi gázügyletre ársapkát követel. Ez jelentős változás, mivel az eredetileg kiszivárgott verzió csak az orosz gáz árát korlátozta volna, a többit nem, ami lényegében bujtatott szankció lenne. Ha a Bizottság általános gázársapkát vezetne be, az például az amerikai LNG-t is érintené.

Ugyanakkor fenntartásokkal kell fogadni a levél tartalmát, az ugyanis azt tartalmazza, hogy az Európai Bizottság a gázárplafon-tervvel az energiaügyi miniszterek pénteken esedékes találkozójára rukkoljon elő. Így nincs arra garancia, hogy a végleges javaslat azt tartalmazza majd, amit az aláírók kérnek. Beszédes, hogy sem Magyarország, sem Németország, de még Csehország sincs az aláírók között.

Szlovákia részéről a liberális vonalhoz tartozó Karel Hirman gazdasági miniszter adta hozzájárulását a levél tartalmához.

Hírdetés

Németország, Hollandia és Dánia azért nem támogatják az gázárak felső korlátozását, mert az “veszélyeztetheti az ellátás biztonságát azáltal, hogy aláássa az EU képességét a versenyképes ajánlattevésre a beszállítóknál”.

A mostani nyílt levelet Szlovákián kívül Belgium, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország támogatta.

Szlovákia számára a csak orosz gázra kivetett ársapka azért lett volna előnytelen, mert az Ukrajna felől érkező gáz elzárását vonta volna maga után. Mára nagyon úgy fest a dolog, hogy erre mindenképp sor kerül majd a Gazprom-Naftogaz tranzitdíj-vita miatt, ám a szlovák energia- és külpolitika csapásiránya továbbra is nehéz kérdéseket vet fel. Az is benne van a pakliban, hogy a 15 ország által szignózott levelet kihasználva Brüsszel tovább erőlteti a találkozókon az orosz gáz elleni ársapkát, amelynek további árfelhajtó ereje lenne.

Így lőjük lábon magunkat: Szlovákia csatlakozott az orosz gázra ársapkát követelő országokhoz

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »