Kiderült, kik voltak eddig a legbőbeszédűbbek ebben a parlamenti ciklusban

Kiderült, kik voltak eddig a legbőbeszédűbbek ebben a parlamenti ciklusban

A kormánypárti politikusok közül öten több mint százszor szólaltak fel az Országgyűlésben 2022 májusa óta.

Hamarosan kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, az Index pedig utánajárt, hogy a 2022 májusa óta tartó ciklusban mely politikusok szólaltak fel legtöbbször, vagy maradtak némák a parlamentben. A lap azt írja, hogy ebben az időszakban nyolc olyan politikus volt, aki több mint száz alkalommal kapta meg a szót.

Az első helyen Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője áll, aki eddig 333-szor szólalt fel.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkáráról köztudott, hogy sokszor beszél a parlamentben, hiszen az előző két ciklusban mindkétszer ezer feletti felszólalása volt.

Hírdetés

Ugyancsak az aktív politikusok közé sorolható Keresztes László Lóránt (LMP, 157 felszólalás), Koncz Zsófia (Fidesz, 149), Z. Kárpát Dániel (Jobbik-Konzervatívok, 146), Fónagy János (Fidesz, 128), Dömötör Csaba (Fidesz, 118), Tállai András (Fidesz, 109) és Kanász-Nagy Máté (LMP, 102).

A lap azt írja, a kormánypártok 135 képviselője közül több mint negyvenen ötnél is kevesebbszer beszéltek az Országgyűlés mostani ciklusában. A Fidesz és a KDNP képviselői közül Budai Gyula, Kovács Zsolt, Kövér László, Kubatov Gábor, Ferencz Orsolya és Tiba István viszont egyszer sem szólalt fel a parlamentben. Megjegyzik, volt egy olyan fideszes politikus Bíró Márk személyében, aki 2010 és 2022 között egyszer sem kapott szót, ő azonban már nem tagja az Országgyűlésnek.

A „hallgatók” közül kivételt képez Kövér László, hiszen házelnökként érthető módon ritkán szólal fel, ellenben volt már több mint félezer technikai megszólalása, ezek közé tartoznak azok is, amikor ülésvezetői minőségében beszél a parlamentben.

Az ellenzéki padsorokból csak a jobbikos Szabó Hajnalka nem szólalt fel, igaz ő mindössze négy hónapig volt a parlament tagja, 2022 őszén ugyanis lemondott mandátumáról. Érdekesség, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt több mint 17 percen át beszélt egyetlen felszólalása alkalmával, amikor Finnország NATO-csatlakozása volt a napirenden.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »