Kiderült, hogy mégsem kapta meg mindenki a 13. nyugdíjat

Több mint 1,4 millió nyugdíjas kapott a szokásosnál hamarabb, már a nyáron 13. nyugdíjat. A törvény értelmében erre mindenki jogosult, aki nyugdíjat kap és nem is kell kérvényeznie. De mégis hiba csúszott a receptbe!

A 13. nyugdíj maximális összege 300 euró volt, ugyanannyi, mit tavaly. Ezt a legkisebb nyugdíjjal rendelkezők kapták. Minél több valakinek az időskori járandósága, annál kevesebb 13. nyugdíjat kapott.

Megfeledkeztek viszont azokról, akik az év második felében mennek nyugdíjba, és akik a 13. nyugdíjat megkapták volna, ha azt a rendes, decemberi időpontban fizetik ki.

Erre Jozef Mihál ex munkaügyi miniszter és a szociális témák szakértője figyelmeztetett közösségi oldalán.

Akikről megfeledkeztek

Azoknak a nyugdíjasoknak, akik 2022. 07. 31. után váltak jogosulttá a nyugdíjra, pechjük volt, nekik 2022-ben nem jár a 13. nyugdíj, írta Mihál.

Hírdetés

Több ezer nyugdíjas tehát, akinek év végéig hagyják jóvá a nyugdíját, úgy ahogy van, elfelejtheti, hogy megkapja ezt a plusz juttatást. Ha viszont a rendes, decemberi időpontban fizették volna ki a 13. nyugdíjat, akkor ők is megkapták volna.

Diszkrimináció a javából

A nyugdíjasok érdekvédelmi szervezete is tud a problémáról és diszkriminatívnek tartja.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter már megpendítette, hogy a nyugdíjasoknak ebben az évben valamiféle kompenzációt fizetnének ki, de azt még nem tudni, hogy milyen feltételek mellett és kinek járna. A nyugdíjasok szövetsége azt szerette volna, hogy a nyugdíjak rendkívüli, 8 százalékos valorizálására kerüljön sor. Ezt a kérésüket a kormányfőnek, Eduard Hegernek és Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is tolmácsolták. Ha ez érvénybe lépett volna már júliustól vagy augusztustól, komoly segítséget jelentett volna az időseknek.

Manapság már ez sem volna elégséges, ezért hajlanak arra, hogy egyszeri 515 eurós összeget fizessenek ki minden nyugdíjasnak.

Év végéig még jön a segítség

Év végig nagyjából 1,4 millió nyugdíjas kap anyagi támogatást az államtól. Hogy milyen formában, az még nem dőlt el, de a kormány három lehetséges alternatívával számol.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »