Kicsoda Románia új egészégügyi minisztere, mit tudunk Ioana Mihãilãról?

Kicsoda Románia új egészégügyi minisztere, mit tudunk Ioana Mihãilãról?

Ioana Mihăilă 1980-ban született, szakmáját tekintve endokrinológus szakorvos. Év elejétől államtitkárként tevékenykedett az egészségügyi minisztériumnál, ő felelt a külföldi alapokból megvalósítani tervezett egészségügyi beruházások kezeléséért, illetve az országos helyreállítási terv egészségüggyel kapcsolatos részének kidolgozásáért.

A News.ro beszámolója szerint, Ioana Mihăilă a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végezte tanulmányait, endokrinológusi szakosodással, majd 2016-ban kitűnő minősítéssel tette le a főorvosi vizsgáit.

2011-től dolgozik mint gyakorló szakorvos, 2014-től a Medena magánklinika szakmai koordinátora, illetve 2018-2019 között ő felelt az intézmény akkreditációs eljárásáért.

2018-tól politikai szerepet is vállalt, indult már Nagyvárad polgármesterjelölteként az PLUS színeiben. Akkori nyilatkozata szerint azért vált politikailag is aktívvá, mert az az irány, amely felé Románia halad, meglátása szerint teljesen eltér az európai értékektől, így két lehetősége maradt: vagy elmegy az országból, vagy azok mellé áll, akik változást szeretnének. Ő a második lehetőséget választotta, így előbb csatlakozott a Románia 100 platformhoz, majd, amint létrejött, a PLUS párthoz.

A Románia 100 platform keretén belül egy egészségügyi karavánt szervezett, amely ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat biztosított a Bihar megyei falvakban. A PLUS tagjaként pedig a nagyváradi EP-választások kampányát koordinálta. Egy évvel később – azaz 2019-ben – megválasztják a párt Bihar megyei fiókjának elnökévé.

Hírdetés

Ioana Mihăilă vagyonnyilatkozata szerint a férjével közösen két telket birtokolnak Nagyváradon, az egyiket vásárolták, a másikat adományként kapták – ez utóbbi több, mint 500 négyzetméteres. Ugyancsak a házastársával közösen három házuk van Nagyváradon, illetve egy kolozsvári apartman résztulajdonosa. Emellett az ő tulajdonában van egy 437 négyzetméteres nagyváradi üzlethelyiség is, amelyet adományba kapott 2015-ben. Egy Renault Clio márkájú autóval és több, mint 400 ezer lejes banki letéttel rendelkezik.

A házaspár vagyoni mozgásairól még tudni lehet, hogy férje, Marius Mihăilă több mint 330 ezer lejes kölcsönt biztosított az Osteoprotect Kft.-nek, míg Ioana Mihăilă egy 65 ezer lejes kölcsönt a Dermalite Kft. számára. A leendő egészségügyi miniszter választási kampányban 20 ezer lejes kölcsönnel támogatta USR-PLUS szövetséget.

A tavalyi évben, Ioana Mihăilă, mint endokrinológus főorvos, aki a Medena magánklinika főrészvényese és szakmai koordinátora, a Dermalite Kft.-től 14 400 lejt éves honoráriumot, illetve osztalékként további 137 ezer lejt kapott. Férje, radiológus szakorvosi rendelésekért az Osteoprotect Kft.-től 14 400 lejes évi honoráriumot, és további osztalékot kapott.

Erről Ioana Mihăilă a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a férjével közösen 2011-ben alapítottak egy klinikát, amely azóta is folyamatosan fejlődött, növekedett. Mivel számukra ismeretlen volt egy vállalkozás irányítása, ezért különböző képzéseken, műhelymunkákon vettek részt, hogy beletanuljanak a közgazdasági, kommunikációs és marketinges világba. A hatósági bürokráciával megküzdve és a nagy egészségügyi cégekkel konkurálva végül 2019-ben szerezték meg a magánkórház akkreditációját.

Mihăilă az USR-PLUS színeiben az egészségügyi minisztérium államtitkára lett, ahol a külföldi alapokból megvalósítani tervezett egészségügyi beruházások kezeléséért, illetve az országos helyreállítási terv egészségüggyel kapcsolatos részének kidolgozásáért felelt.

Az államtitkári megbízatása kapcsán a következőket nyilatkozta: „Ebben a mandátumban szeretném támogatni azokat az intézkedéseket, amelyek növelik a vidéki lakosság, és a hátrányos helyzetű közösségek hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ezt a közösségi központokba és a családorvosi rendelőkbe való befektetésekkel lehetne elérni” – mondta, hozzátéve, hogy hasonlóan fontosnak tartja az egészségügyi rendszer digitalizálását, és a betegnyilvántartási rendszerek használhatóbbá tételét. (news.ro, g4media.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »