Kicsoda Geert Wilders, a holland választások győztese?

Kicsoda Geert Wilders, a holland választások győztese?

Geert Wilders váratlan választási győzelmével szinte sokkolta Európát. Sokan eddig nem is nagyon hallottak róla, talán a magyarországi olvasókat leszámítva.

A politikusnak 25 évnyi parlamenti képviselőség után sikerült diadalmaskodnia. A Szabadságpárt (PVV) 37 képviselőt küldhet a parlamentbe, ezzel messze megelőzi a második helyen végző baloldali szövetséget.

2006-ban Wilders megalapította a Szabadságpártot, miután kilépett korábbi mozgalmából. Ekkor már Wilders rendőrségi védelem alatt élt, mivel két évvel korábban elkaptak két iszlamistát, akik a meggyilkolását tervezték, elsősorban bevándorlásellenes és iszlám-kritikus nézetei miatt.

Már 2006-ban Wilders új pártja kilenc képviselőt küldhetett a 150 fős holland parlamentbe.

Talán nem meglepő, hogy a holland politikust az európai politikában szélsőségesként kezelték. 2009-ben például a munkáspárti brit belügyminiszter „nem kívánatos személynek” nyilvánította, és megtiltotta neki, hogy belépjen az országba.

A migrációs válság megerősítette ugyan Wilders pártját, de még nem hozta el a győzelmet. A 2017-es voksolásokon az előzetes felméréseknél rosszabb eredményt ért el a Szabadságpárt.

Egyes elemzők szerint a siker azért maradt el, mert Mark Rutte (aki azóta egészen mostanáig holland kormányfő volt) jobban kampányolt, mint Wilders, így a migrációs politikával kapcsolatos elégedetlenség nem segítette olyan mértékben a Szabadságpártot, mint ahogyan azt sokan gondolták.

Időközben Wilders kibővítette a platformját: az iszlámellenes üzenetek mellett erősen euroszkeptikus retorikát vett fel, sőt még 

Az elmúlt években Geert Wilders jó kapcsolatot alakított ki a magyar kormánnyal és többször elismerően nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökről. Wildersnek a felesége is magyar származású; a politikus gyakran járt Magyarországon.

Hírdetés

A 2021-es választásokon Wilders mozgalma 10,79 százalékkal a harmadik helyen végzett, és 17 mandátumot szereztek a 150-ből. Úgy tűnt, lefelé ível a radikális jobboldali politikus pályája.

Két év alatt azonban drámai fordulat következett be. A legutóbbi holland voksolásokra azután került sor, hogy Mark Rutte, a Hollandiát 2010 óta vezető jobboldali liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem tudott dűlőre jutni egy migrációs politikai kérdésben, a háborús konfliktusokból érkezett menekültek családegyesítésének szabályozásában.

A France 24 szerint Wilders a kampány során enyhített iszlámellenes retorikáján, és inkább olyan kérdésekre összpontosított, mint a megélhetési költségek, egyes elemzők ezért „Geert Milders” -nek is nevezték.

A bevándorlás korlátozása mellett a Szabadságpárt mostani kiáltványa az északi-tengeri olaj- és gázkitermelés fokozását ígérte, illetve a szén- és gázerőművek nyitva tartására szólított fel. Ez minden bizonnyal sok vidéki szavazót megnyert, többek között a gazdákat is.

Így 25 év után Geert Wilders politikai páriából Hollandia miniszterelnöke lehet, amennyiben sikerül neki kormánykoalíciót létrehoznia. Erre még várni kell, miután ellenfelének, Timmermansnak is van esélye meggyőzni a kisebb pártokat, hogy többségbe kerüljenek a holland törvényhozásban.

A balliberális vélemények szószólójaként ismert euractiv.sk portál kicsit a „savanyú a szőlő” hangnemben kommentálta a holland politikus választási győzelmét, megjegyezve, hogy elsősorban az európai szélsőjobboldali „kis Trumpok” – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök -, valamint a német AfD vezetői gratuláltak Wildersnek.

Frans Timmermans, aki feladta EB-biztosi tisztségét, hogy miniszterelnök-jelöltként vezesse győzelemre a szocialista-zöld párti koalíciót, jelezte, hogy elégedetlen a második hellyel és a megszerzett 25 mandátummal, ugyanakkor önkritikusan elismerte, hogy nem tudott sokkal több embert meggyőzni.

Összefogásra szólította fel a holland baloldali erőket, hogy megvédjék a demokráciát és a jogállamot, és súlyos kritikával illette a PVV migránsellenes retorikáját.

Nem számít, hogy hol születtetek. Ha az erőszak és a háború elől menekültök, Hollandia tárt karokkal vár benneteket. Ez sosem változik meg”

– jelentette ki Timmermans az illegális migránsoknak üzenve.

Marine Le Pen kapcsán az euroactiv.sk megjegyezte, hogy a jövő évi EP-választások előtt a jelenlegi francia államfő, Emmanuel Macron Megújhodás nevű Európa-párti tömörülése lecsúszóban van.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »