Kiállítással és ünnepségekkel emlékeznek meg az Sznf nyolcvanadik évfordulójáról

Kiállítással és ünnepségekkel emlékeznek meg az Sznf nyolcvanadik évfordulójáról

Kiállítással és ünnepségekkel emlékeznek meg az Sznf nyolcvanadik évfordulójáról Károly Zsolt2024. 08. 13., k – 09:09 Szlovákia |

A szlovák nemzeti felkelés (szlovákul Slovenské národné povstanie) német- és Tiso-ellenes felkelés volt Szlovákiában a második világháború idején, 1944. augusztus 29. és október 27. között a szövetséges hatalmak támogatásával. A felkelésben szlovákiai magyarok is részt vettek, számukat egyes források 800 főre teszik, még mások szerint 4000 is lehetett.

A kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban (VSM) kiállítással, a dargói (Dargov) emlékműnél ünnepséggel emlékeznek meg a szlovák nemzeti felkelés (Sznf-SNP) 80. évfordulójáról. A felkelés jelentőségét és történéseit a #SNP80 kiállítás mutatja be, a tárlat augusztus 23-án nyílik meg a múzeumban. A látogatók a harcoló katonák használati tárgyai, felszerelése és fegyvereinek eredeti példányait és másolatait láthatják. A múzeum udvarán korabeli járműveket állítanak ki. „A kiállítás anyaga több mint száz gyűjtemény alapján dokumentálja és mutatja be a szlovák nemzet történelmének ezt a kihívásokkal teli időszakát, a felkelést, valamint annak okait és következményeit, érdekes multimédiás bemutatókkal, hiteles korabeli felvételek vetítésével és a felkelés részvevőinek nyilatkozataival. A látogatók érintőképernyő segítségével mérhetik le a felkeléssel és a II. világháborúval kapcsolatos tudásukat” – mondta Dominik Béreš, a múzeum igazgatója, és hozzátette, a kiállítás meghatározó eleme lesz a Štefánik páncélvonat modellje. A megnyitója előtt korabeli felszereléseket és fegyvereket mutatnak be a Békemaraton téren. Az ünnepség csúcspontja augusztus 29-én délután lesz a Dargói-hágónál, az Sznf-emlékműnél. Harci felszerelések bemutatójával, tárlatvezetéssel és kulturális programokkal várják a látogatókat a harci dicsőség dísztermébe. Ezen a napon hálaadó menetet is tartanak Dargón.

Félmaraton

Az évforduló alkalmából Breznóbánya (Brezno) lakosai úgy döntöttek, hogy e fontos mérföldkőre egy olyan rendezvénnyel emlékeznek meg, amely már régóta kíséri a felkeléssel kapcsolatos megemlékezést. 15 év után, augusztus 31-én, a Futok a hősökért, futok a szabadságért jelszó jegyében megújítják az SNP félmaraton hagyományát. A breznóbányai önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a 2024-es SNP félmaraton a múlt század 80-as és 90-es éveinek nagy sikerű és részvételű éveire épít. A rendezvényt a város szervezi a Breznóbányai Karbantartó Szolgálattal, az atlétikai klubbal és a Región Horehronie nevű regionális turisztikai szervezettel együttműködve. „Örülök, hogy 15 év után visszatér városunkba a már ikonikusnak számító SNP félmaraton a szlovák nemzeti felkelés 80. évfordulója alkalmából. Felidézzük elődeink hőstetteit, felélesztünk egy szép hagyományt, és az ünnepet sporttevékenységgel kapcsoljuk össze” – közölte Tomáš Abel, az esemény egyik kezdeményezője.

Az egész falu

A szlovák nemzeti felkelés előkészületei a rimaszombati járásbeli Klenócon néhány héttel a felkelés előtt kezdődtek. A községi krónika szerint néhány nappal a felkelés előtt nehéz- és könnyű gépfegyvereket, 750 puskát, 1500 német gránátot és 40 000 töltényt hoztak. A helyi könyvtáros szerint szinte az egész falu csatlakozott a felkeléshez. „Klenócon annyi férfi állt készen a harcra, hogy végül nem volt elég a fegyver, és nem jutott mindenkinek. Sok nő is bekapcsolódott, aki nagy segítséget jelentett. Orvosi ellátmányt és élelmiszert is szállítottak a faluba, és pénzgyűjtést is folytattak” – mondta Eva Biela, a klenóci könyvtár könyvtárosa. A németek a felkelés leverése után jutottak el ide, a falut 1944 végén foglalták el. A helyieket Antonín Vazač, becenevén Antek árulta el, aki beépült a partizánok csapatába, de közben besúgott a németeknek.

Bankjegy és érme

Hírdetés

Egy új emlékbankjegyet is kibocsátottak, amelyet múlt héten kezdtek árusítani a Besztercebányai Sznf Múzeumban, a skanzenben található páncélvonatnál. „Több mint 60 ezer katona és 15 ezer partizán vett részt a szlovák nemzeti felkelésben. A partizáncsapatokban 35 nemzethez és nemzetiséghez tartozó emberek harcoltak. A Turócszentmárton (Martin) közelében készült korabeli fényképen, amely a 0 eurós bankjegyen szerepel, menetelő katonák láthatók, a felvétel azt az elszántságot mutatja meg, amely a nácizmus elleni küzdelmet jelképezi” – közölte az Sznf Múzeum. Ugyanezen a napon kezdték értékesíteni a múzeum a Szlovák Nemzeti Bankkal és a körmöcbányai (Kremnica) pénzverdével közösen az Sznf 80. évfordulója alkalmából kibocsátott tízeurós ezüst gyűjtői érmét.

A felkelés emléke

Vágsellyén minden évben az Alsó utcán levő Sznf-emlékműnél tartják a megemlékezéseket. Az emlékmű 1972 augusztusára készült el, öt évvel ezelőtt pedig teljesen felújították. Az emlékmű vracai mészkőből készült, de kikezdte az idő, vandálok rongálták meg és madarak piszkították be. A restaurátorok megtisztították, pótolták a hiányzó részeket, retusálták, új borítást kapott. A restauráló cég többféle technológiát alkalmazott, például magasnyomásos, vegyi, termikus és mechanikus tisztítást is. A helyreállítás összköltsége meghaladta a 12 000 eurót.

Sznf híd

A pozsonyi Szlovák nemzeti felkelés (Sznf-SNP) hídja nem csupán fontos összeköttetést jelent Ligetfalu (Petržalka) és az Óváros (Staré mesto) között. Az ivóvízellátásban is szerepe van. „Elmondható, hogy a híd pótolhatatlan eleme a fővárosnak” – mondta Peter Bubla, a főváros szóvivője. Az Sznf híd megépítéséig az Öreg híd (Starý most) kötötte össze a Duna jobb és bal partját. Nem volt szükség másik hídra, hiszen Ligetfalu akkor még nem volt Pozsony része, sőt voltak időszakok a történelemben, amikor még csak Szlovákiának sem. Csak miután Ligetfalut Pozsonyhoz csatolták, majd megszületett a döntés egy új lakótelep felépítéséről, merült fel, hogy gondolni kell a közlekedés megoldására is a Dunán keresztül. „Történelmi szempontból a híd elhelyezése nem értékelhető másként, mint a korábbi elővárosi terület jellegének elvesztéseként. A Hal téren (Rybné námestie) álló zsinagógával egy értékes, 19. század végi, mór stílusú építészeti emlék veszett oda, és vele együtt a pozsonyi neológ zsidó közösség életének egyik fontos eleme” – emlékeztetett Bubla. A híd azonban az önkormányzat szerint megfelelt annak az alapvető célnak, hogy a város Ligetfalu felőli oldala könnyebben elérhető legyen a nagyszabású lakótelepépítés során. Az Sznf híd neve időközben Új hídra (Nový most) változott, azonban 2012-ben Óváros önkormányzata, majd a fővárosi önkormányzat jóváhagyta a híd eredeti nevéhez való visszatérést. Az Sznf hidat egyetlen, 85 méter magas pilon tartja, kötél segítségével rögzítették hozzá a hídszerkezetet. A híd 430 méter hosszú, a súlya 7540 tonna. A pilon tetején egy 32 méter átmérőjű, repülő csészealj formájú étterem van.

Fokos

A zólyomi (Zvolen) Sznf-emlékművet csak Fokosként (Valaška) emlegetik a helyiek, és az egyik legismertebb a városban, 50 évvel ezelőtt avatták fel. A fokosra emlékeztető emlékmű oldalán reliefek láthatók, amelyek a felkelők lakosság általi támogatását ábrázolják. Az emlékművet Jozef Lacko, a reliefeket Ján Kulich szobrász alkotta. Ľubica Miľanová, a városi hivatal munkatársa elmondta, a Fokos a város egyik nevezetessége, és rendre itt tartják a felkelés évfordulóin a megemlékezéseket. „2002-ben és 2003-ban, majd 2008-ban teljes felújításon esett át, megtisztították, kifényesítették az emlékművet, és a környékét is rendbe tették” – foglalta össze Ľubica Miľanová.

Felvonulás után

300 ezer eurót kap Besztercebánya, hogy helyrehozhassa a város útjait a szlovák nemzeti felkelés 80. évfordulójára rendezett katonai díszszemle és felvonulás után. A támogatást a pénzügyminisztérium nyújtja a városnak, működtetési költségekre 2024 végéig, beruházási költségekre pedig 2026 decemberéig használhatja fel a keretet. A 80. évforduló ünnepségei augusztus 28-án és 29-én lesznek Besztercebányán, a főszervező a védelmi minisztérium. Előadást tart az állami opera, számos vendég mond ünnepi beszédet, a kulturális rendezvények mellett katonai díszszemle is lesz. A kormány június végén 2,7 millió eurót különített el a rendezvényekre.

(tasr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »