Ki lesz a Pro Urbe díjas?

Ki lesz a Pro Urbe díjas?

Legutóbb négy éve kapott a román közösség jelöltje Pro Urbe díjat Sepsiszentgyörgyön – hívta fel a figyelmet Liviu Vasile Comăneci a városi tanács legutóbbi ülésén. A testület egyetlen román tagja elmondta: ebben az évben is javasolnak valakit a kitüntetésre, az iratcsomóját már be is nyújtották, és kérik, hogy az idei elbírálás során tartsák tiszteletben ezt a periodicitást.

Válaszul Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: tudatában vannak a helyzetnek, és amikor dönteni fognak az elismerés odaítéléséről, tekintettel lesznek a román közösség igényeire is.

Hírdetés

Sepsiszentgyörgyön 1997 óta osztanak Pro Urbe díjakat azoknak a kiemelkedő személyiségeknek, akik „pénz és taps nélkül”, önzetlenül szolgálták a várost és annak lakóit. 2014-ig minden évben négy kitüntetést osztottak ki, a település etnikai arányainak megfelelően három magyar és egy román jelöltnek, ám 2015-től – éppen az addig díjazottak javaslatára – évente egy díjat ítélnek oda. A változást a  román közösség képviselői hevesen ellenezték, főként a szociáldemokrata színekben négy mandátumot végigvivő Rodica Pîrvan, de csak azt tudták elérni, hogy 2018-ban kivételesen két díjat osztott ki az önkormányzat, az egyiket közülük a román jelöltnek.

Idén március 16-ig lehetett javaslatokat tenni a Pro Urbe díjra, a jelöltek kilétét nem hozták nyilvánosságra. A díjátadásra ünnepélyes keretek között, a Szent György Napokon kerül majd sor. (demeter)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »