Ki kit, mire kényszerít?

Ki kit, mire kényszerít?

Most nagyon úgy néz ki, hogy a kormány a vendéglátóipari egységek, szálláshelyek alkalmazottjait, valamint a közösségi rendezvények szervezőit kényszeríti arra, hogy kötelezően ellenőrizzék a vendégeket. Nem engedhetik be azt a személyt, aki nem hajlandó felmutatni a Covid-igazolványt a személyi igazolvánnyal együtt.

Tehát mondjuk, egy pincérnek vagy a falusi kocsma csaposának nem csak, hogy jogában áll igazoltatni a vendégeket, hanem kötelessége is lesz! Például Józsi pincér ezentúl nem csak a 18 évnél fiatalabbnak kinézőtől fogja elkérni a személyi igazolványt, ha szeszesitalt rendel, hanem mindenkitől, még az ajtóban, mielőtt a helyiségbe lépne. Kérdés, jogában áll-e Józsinak igazoltatni valakit is?

Nálunk a kiskocsmák többsége általában állandó vendégkörrel létezik. No most, ha Józsi nem fogja beengedni a kocsmába Ferit, mert nincs nála vagy a Covid-igazolványa, vagy a személyije, akkor Feri nagyon mérges lesz, és legközelebb másik kocsmába fog menni.

Így aztán lassan, de biztosan lecsökkenhet az adott vendéglátóipari egység vendégköre. Nálunk a sarki kocsma csak egy csapossal működik, ami azt jelenti, hogy a csapos, aki a tulaj is, a söntésben kiszolgál, a vendég érkezésekor pedig oda kell rohannia az ajtóhoz igazoltatni őt. Miközben egyezteti a személyijét a Covid-igazolványával, lemegy a félig megcsapolt korsó habja a korábban érkezett vendégnek.

Hírdetés

És mit fog csinálni Feri abban az esetben, ha egy nála komolyabb testalkatú vendég ellenáll, és a kocsmába lépéshez szükséges okmányok nélkül is be akar lépni a helyiségbe? Milyen kényszerítő eszközökhöz folyamodhat? Szól a többi vendégnek, hogy egészségük megőrzése érdekében segítsenek neki kidobni a terembe jogtalanul belépő egyént? Felhívja a Közegészségügyi Hivatalt, hogy jöjjenek ki intézkedni, büntetni? Mire kiérnének a falusi kocsmába, legalább háromszor elvarázsolódna az igazoltatást elutasító személy. Szegény Feri így hát nem csinálhat mást, mint kiviszi neki a felest a sörrel az utcára, és könyörög neki, hogy be ne jöjjön, mert őt is megbüntetik. Vagy pedig abban bízik, hogy amíg elérnek hozzá a szigorú ellenőrök, vége lesz a járványnak!

„Bízom abban, hogy a vendéglátóipai egységek bölcsen fognak eljárni, és nem teszik kockára, hogy szigorú büntetést kapjanak azért, mert megkerülték a szabályokat. Ez azt jelenti, hogy nem engednek be oltatlanokat” – írta Eduard Heger a Facebook-oldalán. Valószínűleg a kormányfő még nem járt például a tardoskeddi kocsmában, ahol komolyabb verekedés hiányában a következő héten megismétlik a búcsút.

Persze, nagyon súlyos a járványhelyzet, intézkedéseket kell hozni. Szinte már most késő! De valahogy ennek a kocsmanyitvatartási helyzetnek olyan szaga van, mintha a felelősség alól akarna kibújni a kormány. Nem zárat be mindent, mint az első két hullám idején, hogy túléljék a vállalkozások a járványt, de a szabályok felügyeletét is rájuk bízza többletmunkaként.

Talán értelmesebb dolog lett volna jóval korábban elkezdeni az emberek meggyőzését az oltások szükségességéről. Nyár előtt még a miniszterek is kételkedtek ebben. És ha már a hatékonyabb meggyőzés sem segít, akkor akár kényszerítő eszközöket is be lehetne vetni a vakcinát elutasítókkal szemben. Például az oltás kötelezővé tételét bizonyos munkakörökben, helyzetekben, mint például Ausztriában tették.

Mert így most a szegény pincéreken, csaposokon, jegyszedőkön csattanhat akár szervezetten is az újabb ostor ugyanúgy, mint a Lidl üzletekben történt a közelmúltban az eladókkal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »