Kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak egy költségvetési szervnek

Kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak egy költségvetési szervnek

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat tizennyolc személlyel szemben, akik közreműködésével több, mint kétmilliárd forint kárt okoztak egy központi költségvetési szervnek.

A vádirat szerint a vádlottak közül hárman egy központi költségvetési szerv vezetői voltak, amely szervezet vagyonkezelője volt többek között két budapesti temetőnek.

Hírdetés

A szervezet mindkét emlékhely vonatkozásában ellátta a fenntartási és üzemeltetési feladatokat, amelyek ellátása érdekében 2017. és 2019. évben közbeszerzési eljárást írtak ki. A költségvetési szerv akkori vezetője baráti kapcsolatban állt egy gazdasági társaság vezetőjével, amely cég szintén indult a közbeszerzési eljárásban. A költségvetési szerv két vezetője, valamint a közbeszerzési eljárásban induló cég az eljárás befolyásolására törekedtek abból a célból, hogy a nyertes ajánlattevő az érintett gazdasági társaság legyen. Ennek érdekében az ajánlati felhívás, valamint a pályázat elkészítésében a kiíró szerv vezetői is részt vettek.

A vádlottak megállapodása alapján a közbeszerzési eljárás során nyertes ajánlattevőnek hirdették ki az érintett gazdasági társaságot is. A társasággal a költségvetési szerv vállalkozási keretszerződést kötött.

A keretszerződés megkötését követően a nyertes cég megkezdte az érintett sírkertben, temetőben a fenntartási munkálatokat, azonban ezeket a munkálatokat a piaci árhoz képest túlárazták. A tervezett munkákon kívül a nyertes cég eseti megrendelések alapján is végzett munkákat, ezek a munkák azonban vagy indokolatlanok, vagy a piaci árnál lényegesen magasabbak voltak. A túlszámlázás és megrendelések célja, hogy a központi költségvetési szerv pénzeszközei a nyertes gazdasági társasághoz kerüljenek.

2017. és 2020. év között – azaz négy éven keresztül – a költségvetési szerv főigazgatójának irányításával több, mint kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak.

A későbbiekben a megbízott cég a munkákat fiktív szerződésekkel tovább számlázta különböző cégeknek, amelyek vezetői ezen összegeket visszajuttatták a költségvetési szerv vezetője részére.

Az ügyészség a költségvetési szerv érintett vezetőit, a nyertes vég vezetőjét hűtlen kezelés bűntettének minősített esetével, vesztegetés, vesztegetés  elfogadásának bűntettével, míg a többi vádlottat pénzmosás bűntettével vádolja.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »