Kétgólos vereséggel kezdett a magyar válogatott (Labdarúgás, Európa-bajnokság)

Kétgólos vereséggel kezdett a magyar válogatott (Labdarúgás, Európa-bajnokság)

Az első félidei gyenge teljesítmény miatt a magyar labdarúgó-válogatott szombaton 3–1-re kikapott a svájci csapattól Kölnben a németországi Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A magyarok szerdán 19 órától a házigazda és a pénteki nyitányon Skóciát 5–1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.

A találkozót idegesen kezdték a magyarok, ugyanis a svájci csapatnak – Lang Ádám elcsúszása után – már a 4. percben helyzete volt, csakhogy Willi Orbán az utolsó pillanatban blokkolni tudta Michel Aebischer közeli lövését. Nem sokkal ezután a jobb oldalon is vezetett egy veszélyes akciót a svájci együttes, aztán ahogy kicsit megnyugodtak Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai, máris volt magyar kapura lövés, azonban Sallai Roland 20 méterről célt tévesztett Fiola Attila jobb oldali megiramodása után. A bizonytalankodó magyar védelem újabb hibáját – Kwadwo Duah maradt teljesen üresen a büntetőterületen belül – már kihasználta az ellenfél, amely így korán vezetést szerzett.

A folytatásban is sok labdát vesztett a magyar védelem, Kerkez Milos rossz passza után Ruben Vargas került ziccerbe, viszont Gulácsi Péter hatalmas bravúrral hárított. A hátsó alakzat gyengélkedése mellett támadójátékban sem mutatott sokat a magyar gárda, amelynek a labdatartás is komoly gondot okozott. A rivális gondolkodásban és játékban is sokkal gyorsabb volt, ezért futballozott végig fölényben a szünetig. A magyarok nem is úszták meg egygólos hátránnyal ezt a periódust, mert Aebischer 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. A magyaroknak előtte volt egy lehetősége, amikor Szoboszlai Dominik bal oldali szabadrúgása után Orbán tisztán fejelhetett, ám a labda pontosan Yann Sommer kezébe szállt.

 

 

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Hírdetés

 

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: Granit Xhaka beadása után a senkitől sem zavartatott Duah lövését Gulácsi védte, majd Vargas próbálkozását is vetődve hárította. Hiába volt kétgólos előnyben a svájci alakulat, eleinte így is többet birtokolták a labdát és irányították a játékot, a nemzeti együttes pedig elvétve jutott el a kapuig. Az idő múlásával a rivális egyre inkább átengedte a területet és kontrákra rendezkedett be, ezáltal a magyarok először tudták érdemben birtokolni a labdát a támadóharmadban: az első nagy helyzetre majdnem 65 percet kellett várni, de Sallai pontos beadása után Varga Barnabás centikkel a jobb felső sarok mellé fejelt.

A Ferencváros gólkirálya másodszor már nem hibázott, így feléledtek a magyar remények. A szépítő találat után ismét lendületesebben futballozott Svájc, volt is néhány lehetősége, viszont ekkor már a magyar akciók is ígéretesebbnek bizonyultak. A hajrában egyre nagyobb nyomást gyakorolt a magyar csapat az egyre nagyobb kedvvel futballozó Sallai játékának köszönhetően, viszont veszélyesek voltak az ellenfél ellentámadásai is. A hosszabbításban egyenlítési lehetőség már nem volt, a svájciak azonban egy újabb kapitális védelmi hibát kihasználva eldöntötték az összecsapást.

 

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Eredmények, A-csoport: Németország–Skócia 5–1 (gólszerzők: Wirtz 10., Musiala 19., Havertz 45+1. – tizenegyesből, Füllkrug 68., Can 90+3., illetve Rüdiger 87. – öngól), Svájc–Magyarország 3–1 (gsz.: Duah 12., Aebischer 45., Embolo 90+3., illetve Varga 66.).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »