Két világkép ütközött a lengyel választásokon

Két világkép ütközött össze a lengyel választásokon – így értékelte a választásokat Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában még a végeredmények közzététele előtt adott interjúban.

Két ellentétes, erős pólus között dőlt el a választás. Az egyik oldalon a liberális Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a másikon a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott jelölt, a hivatalban lévő államfő Andrzej Duda.

A város-vidék ellentét is erre húzható fel. A kutatási adatok alapján a városokban a liberális jelölt volt a népszerűbb, míg vidéken a konzervatív államfő.

Rekordot döntött a részvételi arány

A szakértő kiemelte, hogy mindkét fél jól mozgósította támogatóit, ezért volt a korábbiaknál jóval magasabb, rekordnak számító csaknem 70 százalékos a részvétel. Lengyelországban az egy százalékpontos különbség 200 ezer szavazatot jelent – fűzte hozzá.

A választási kampány témái közül kiemelt helyen szerepelt a Németországhoz való viszony, a családtámogatások, valamint a nemi identitás kérdése.

Rafal Trzaskowski a választást Jaroslaw Kaczynski kormányfővel szembeni népszavazássá igyekezett alakítani.

A Nézőpont Intézet vezetője elmondta: most egy hosszú választási ciklus ért véget Lengyelországban. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nyerte tavaly a parlamenti választásokat és az Európai Parlamenti választásokat.

Hírdetés

Legközelebb csak 2023-ban járulhatnak az urnák elé a lengyelek.

Hároméves stabilitás várhat Lengyelországra

Andrzej Duda győzelmével hároméves stabilitás várhat Lengyelországra – fogalmazott. Hozzátette: nem valószínű, hogy a régi-új elnök pártpolitikai érdekből élne vétóhatalmával. Rafal Trzaskowski győzelme esetén erre lett volna esély, és ez megnehezítette volna a kormánypárt munkáját.

Lengyelországban az elnöki vétó után a parlamentben 60 százalékos többségre van szükség egy törvénytervezet elfogadásához, míg a kormányzó Jaroslaw Kaczynski pártjának az alsóházban (szejm) 55 százalékos többsége van.

A konzervatív jelölt győzelme a visegrádi együttműködés számára is siker, hiszen a hivatalban lévő lengyel államfő elkötelezett híve a közép-európai együttműködésnek – értékelte a voksolás külpolitikai vetületét Mráz Ágoston Sámuel.

A Polgári Platform (PO) színeiben induló Rafal Trzaskowski veresége párttársa, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Donald Tusk számára is kudarc, amely kihathat az EPP-n belüli viszonyokra.

Az Európai Tanács elnöke többször is bírálta a magyar kormányfőt – hangzott el az adásban.

Mint ismert, Orbán Viktor a koronavírus-járvány idején a néppárt tagjainak írt levelében úgy fogalmazott, hogy Donald Tusk megosztja a pártcsaládot, és azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi.

Mráz Ágoston Sámuel szerint ha nem is mondták ki ezt nyíltan, de ezzel mások is egyetérthettek Brüsszelben, mert az elmúlt időszakban a lengyel politikus kevésbé támadja a magyar kormányfőt,  mint korábban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »