Két "magyar" akart csatlakozni az Iszlám Államhoz

Két "magyar" akart csatlakozni az Iszlám Államhoz

Letartóztattak két fiatal magyar férfit, mert az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni – hangzott el a TV2 Tények című hírműsorában. Egyiküket már Törökországban, 10 kilométerre a szír határtól fogták el. A másik ki sem jutott az országból. Van olyan szakértő, aki azt állítja, tíznél is több "magyar" harcolhat az IÁ katonájaként.

Az Iszlám Állam az utóbbi időben jelentős veszteségeket szenvedett el, a hírügynökségek jelentései szerint az iraki csapatok már elvágták az utolsó menekülő útvonalait, és visszavették a terroristáktól a legfontosabb kormányzati épületeket is. Ennek ellenére a toborzás nem szünetel, és – bár sokan nem is gondolnák – az Iszlám Állam katonái között magyarok is lehetnek.

Póczik Szilveszter kriminológus azt mondta a Tényeknek, elsősorban muszlim kötődésű magyarok harcolhatnak a Közel-Keleten. Szerinte 15–30-an is lehetnek. Viszont nem iszlám hívő az a két "magyar" fiatalember, akiket tavaly ősszel fogtak el a rendőrök azért, mert az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni.

Egy 24 éves móri férfi Törökországig is elért. Alig 10 kilométerre volt a szír határtól, amikor két török titkosrendőr lefülelte. A társa, akit az interneten ismert meg, vele tartott volna, csak még nem készült el a kiutazáshoz szükséges útlevele.

Hírdetés

"Magányosnak érezte magát"

A 24 év körüli férfi állítólag nem harcolni akart. Egyszerűen magányosnak, meg nem értettnek érezte magát, és egy propagandafilm hatására úgy érezte, az IÁ jelenthetné számára az otthont és a közösséget.

Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta a Tényeknek, hogy nem egyszer magas fizetéssel is jár, ha valaki vállalja, hogy kiutazik a szinte biztos halálba. A terroristák azonban a propagandaanyagaikban nem csak erre fektetnek hangsúlyt, hanem a család, a közösség, az identitás, az erős és bátor jellem, esetleg a párkapcsolat iránti vágyra is.

Pár évvel ezelőtt egy Bécsben élő bosnyák muszlim lány testvérpár indult útnak, hogy az IÁ mellett harcoljon. Eleinte reklámarcként használta őket a szervezet. Később, amikor már nem volt rájuk szükség, megerőszakolták és megölték őket.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »