Készítsük fel házi kedvencünket a kullancsszezonra (X)

Készítsük fel házi kedvencünket a kullancsszezonra (X)

A tél végéhez közeledve már alig várjuk a napsütéses, kiránduló időt, hogy négylábú barátainkkal végre kimozdulhassunk. 

A tavasz beköszöntével azonban a kullancsok is megjelennek, amelyek ellen meg kell védenünk kedvencünket különböző módszerekkel.

A felbukkanó kullancsok veszélyei

A kullancsok a tévhittel ellentétben nem rovarok, hanem hatalmas atkák, amelyeknek közel 1000 fajtája kerül irtásra a világ összes országában. A Magyarországon megtalálható fajtákból 2 veszélyes kutyákra és macskákra, de nem ritka, ha egy harmadik típusú faj is betéved az erdőkbe.

A kullancsok szezonja tavasszal és ősszel a legaktívabb, amikor 4°C és 25°C között mozog az időjárás. Ilyenkor petét raknak, amellyel súlyos fertőzéseket terjeszthetnek. Ezek a betegségek akár végzetesek is lehetnek, a leggyakoribbak közülük a Babesia, a Lyme-kór és az agyvelő- és agyhártyagyulladás.

A kullancsok által elkapható fertőzések tünetei

A Babesia fertőzés után 2-20 nap elteltével jelentkezhetnek az első tünetek, amelyek jellemzően bágyadtságot és magas lázat okoznak. Különösen veszélyes ez a fajta betegség, mert a kullancs nem a vérszívás pillanatában juttatja át a kórokozót. Így minél tovább tartózkodik a kutya vagy macska testén, annál súlyosabb végkifejletet okozhat.

Hírdetés

A Lyme-kórt körülbelül 40 évvel ezelőtt diagnosztizálták először a tudósok, amely a felfedezés óta a leggyakoribb fertőző betegség, amely kullancs által elkapható. A kullancsok körülbelül 4-10%-a hordozza azt a kórokozót, amely kiváltja a Lyme-kórt. Ha kutyánkon a csípés környékén piros, kiszáradt bőrfelületet veszünk észre, netán lázat, látás- és hallásproblémákat észlelünk, azonnal vigyük állatorvoshoz!

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás viszonylag ritkábban fordul elő a kutyáknál, és akkor is főleg a gyenge immunrendszerű, más fertőző betegséggel rendelkező egyedeknél. Tünetek lehetnek a magas láz, hányás, bénulás, szédülés vagy ízületi fájdalmak.

Fontos, hogy bármilyen rendellenes viselkedést, tünetet, sebet tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz, hogy kedvencünk mielőbb újra jó egészségnek örvendjen! Vedd fel a harcot kullancsok elleni védekezésben a Petissimo Bayer Foresto élősködők elleni nyakörvével!

Hogyan érdemes védekezni?

Az élősködők ellen a legjobb módszer a megelőzés. Többféle módszer, eszköz és készítmény közül válogathatunk, amely védelmet nyújthat a kullancsok ellen. Az egyik legelterjedtebb módszer a nyakörv, amely akár hónapokon át is védelmet nyújthat kutyák és macskák számára egyaránt. 

A spot alkalmazását 28 naponta érdemes megismételni, különben a védelem nem lesz elég hatékony. A spray jó kiegészítő lehetőség lehet, ha erdőbe készülünk kedvencünkkel. Emellett népszerűek a tabletta és por formájában beszerezhető készítmények is, amelyek szintén főleg kiegészítésként szolgálhatnak hatékonyan.

Látogass el a Petissimo honlapjára, és gondoskodj kedvenced élősködők elleni védelméről termékeik segítségével!


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »