Késik a Csíki utca felújítása (Sepsiszentgyörgy)

Késik a Csíki utca felújítása (Sepsiszentgyörgy)

Közel három hete áll a munka a sepsiszentgyörgyi Csíki utcában. Miután a Közüzemek Rt. a meghosszabbított határidőig sem tudta befejezni a vezetékcserét, engedélyeik érvényüket veszítették, a rendőrség fellépése nyomán nemrég kénytelenek voltak teljesen elhagyni a helyszínt. Az önkormányzat illetékesei szerint a vállalat újabb haladékot kért, engedélyért is folyamodott már a városházához, és elviekben legkésőbb jövő hónap elejéig le tudják zárni a munkálatot.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester múlt héten megkeresésünkre elmondta, hogy a Közüzemek csapata azért távozott, mert lejárt a május 31-ig érvényes ásási engedély, amely alapján a közlekedésrendészet jóváhagyta a részleges forgalomkorlátozást a munkálatok által érintett szakaszon. Értesülésük szerint a rendőrség meg is bírságolta a vállalatot, mivel a határidő lejárta után is folytatták a munkát. Ezt követően a szolgáltató kezdeményezte egy újabb engedély kiváltását, amelyet az önkormányzat meg is adott, és ennek birtokában a múlt héten a rendőrséget is felkeresték az újabb jóváhagyásért. Az azóta eltelt egy hétben az építkezésen semmi sem történt, a felásott, majd visszatemetett szakaszon egyre nehezebb közlekedni, a környékbeliek mindennapjait tovább keseríti a feltört úttest és a fölötte felhőkben terjengő por. Tóth-Birtan Csaba szerint a Közüzemek azt közölte a városházával, hogy legtöbb másfél hétnyi munka van még az utcában, ami elviekben azt jelenti: legkésőbb jövő hónap elejére lezárulhat a munkálat ezen része.

Ami a villanyhálózat cseréjét illeti, az alpolgármester elmondta, az áramszolgáltató a magánfogyasztók esetében elvégezte az utcában lévő háztartások rákötését a föld alatti hálózatra, a közvilágítás oszlopainak eltávolítását azonban nem tudták megoldani. Ennek oka, hogy az új közvilágítási hálózat nem készült el, mivel azt a város végzi az utca korszerűsítését célzó, uniós forrásokból fedezett beruházás részeként. Ezért az az egyezség született, hogy a régi oszlopok egyelőre maradnak (az utcát nem lehet közvilágítás nélkül hagyni), és amikor az új hálózat, valamint az új oszlopok a helyükre kerülnek, a régi villanypóznákat a város távolítja majd el.

Hírdetés

Amint arról több rendben beszámoltunk, a Közüzemek múlt év nyarán látott neki a Csíki utcai vezetékek cseréjének. Ez a munkálat része annak az öt utcát érintő beruházásnak, amely a városi mobilitási terv részeként valósul meg: a Csíkin kívül a Grigore Bălan, a Stadion, a Gyár, valamint a Nicolae Iorga utca újul meg, ezek lesznek a majdani elektromos buszok fő útvonalai. A legjelentősebb beavatkozásra a Csíki utcában volt szükség, cserélték a víz- és csatornahálózat fővezetékeit, csatlakozásait, és új aknákat alakítottak ki. A munkálatok elvégzésének határideje idén április vége volt, a vállalat azonban két rendben is halasztást kért, legutóbb múlt hónap végéig, de ezt sem sikerült tartani.

Kozsokár Attila, a vállalat igazgatója még a tavasszal számolt be arról, hogy az ivóvízvezetéknek csak egy részét kellett újra cserélni – korábban a korszerűsítés egy részét már elvégezték –, összesen 535 méternyi csövet fektettek le, ám a szennyvízelvezető rendszer teljes cserét igényelt, ami több mint két kilométernyi vezetéket jelentett. Emellett közel kétszáz új csatlakozás, illetve 57 akna kialakítását is el kellett végezniük. Kozsokár akkor arról is beszélt, hogy a Csíki utcát követően újabb nagy feladat elé néz a vállalat: a Gyár utcában kell a szennyvízvezetéket kicserélniük. Ennek csak az előző munkálat lezárását követően lehet nekilátni, mivel a vállalatnak nincs sem emberi, sem eszközkapacitása, hogy a két helyszínen párhuzamosan dolgozzon.

A Gyár utcával kapcsolatban Tóth-Birtan Csaba alpolgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy benyújtották a forgalom eltereléséhez szükséges engedélyek beszerzéséhez a kéréseket a közlekedésrendészethez. A beavatkozás idejére a nehézforgalmat teljesen kivezetik a városból Földvár, illetve Illyefalva irányába. Az alpolgármester ugyanakkor már több rendben is jelezte, hogy a Csíki és a Gyár utcához hasonló nagy beavatkozásra a maradék három utcában nincs szükség, azaz kevesebb kellemetlenséggel kell az ott élőknek számolniuk.

Tóth-Birtan Csaba, valamint Antal Árpád polgármester korábban arról is több rendben beszámolt, hogy a város csak azt követően kezdeményezi a közbeszerzési eljárást az úttest, valamint a járdák korszerűsítésére mind az öt utca esetében, ahogy a szolgáltatók elvégezték a feladatukat. Az európai unós alapokból finanszírozott beruházást jövő év végéig kell lezárni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »