Keresztes háború vagy boszorkányüldözés?

Keresztes háború vagy boszorkányüldözés?

A mandátumát a korrupcióellenes küzdelem ígéretével szerző kormánykoalíció számára vízválasztónak ígérkezik, sikerül-e az igazságszolgáltatás elé állítani, és minden kétséget kizáróan bebizonyítani Robert Fico bűnösségét.

A szlovákiai politikai pókerben az exkormányfő ellen meginduló eljárás all-in a javából. Ha azonban az asztalnál ülők blöfföltek, s a másik oldalon lévőknek jobbak a lapjai, könnyen zseton nélkül maradhatnak. Vagyis a kormánykoalíció részéről valódi „mindent vagy semmit” tétje van Fico kiadatásának és elítélésének. Már, ha eljutnak odáig.

Vékony jégen táncol az igazságszolgáltatás

Először is szögezzük le, vékony jégen táncol a szlovákiai igazságszolgáltatás a volt kormányfő elleni eljárással. Nagyon szűk a mezsgye a sokak számára régen várt katarzist hozó felelősségre vonás és az igazságszolgáltatás függetlenségét földig romboló politikai per között.

Elitellenes hullámok

Robert Fico szerepét a szlovák politikában nehéz alábecsülni. Két évtizede van a közélet első vonalában, három kormányzati ciklussal a háta mögött. Ennek okán Fico testesíti meg leginkább a politikai népmese negatív hősét, az „elitet”. Ehhez már csak annyi kívánkozik a toll hegyére: ha a szlovákiai politikában az elmúlt fél évtizedben volt sikeres projekt, az mind az elitellenességben gyökerezett.

Zuzana Čaputová az elitellenesség progresszív hullámának „terméke”. Ennek a hullámnak a tetején a Progresszív Szlovákia „behúzta” a 2019-es európai parlamenti választást, hogy azután egy évvel később a hullámvölgyben már a parlament ajtajának a kilincse is elérhetetlenül magasan legyen. Nem mellesleg azért, mert az elitellenesség hullámára Igor Matovič ült.

Saját fegyverét fordították a kormány ellen

A Matovič bukásához vezető járványkezelés, annak minden csörömpölésével, csetlésével, botlásával elegendő teret hagyott arra, hogy az ellenzék kevésbé gátlásos fele szépen kifarigcsálja a „Covid-diktatúrát” fenntartó elit szobrát. Élen járt ebben a posztmodern keretlegények lendületét hordozó Republika, de az igazi feketeöves játékos a nép egyszerű gyermeke, Robert Fico, korábbi háromszoros kormányfő volt. Így múlik el a világ dicsősége!

Félsikernek is alig nevezhető a korrupcióellenes harc

A Fico elleni eljárás kapcsán az előjelek nem kedvezők a kormánykoalíció számára. Noha a választásokat minden kétséget kizáróan ezzel az ígérettel nyerték meg, az elmúlt két évben átütő eredményt nem tudtak felmutatni a korrupcióellenes harcban.

Igaz, korábban érinthetetlennek gondolt személyek kerültek a nyomozók célkeresztjébe, de vagy rövid úton szabadlábra kerültek, mint a Penta-vezér, vagy a jog útvesztőibe „szürkültek bele” az eljárások, mint oly sok esetben. Még a Fico bukásában döntő fontosságú Kuciak-gyilkosság ügyében sem született megnyugtató ítélet. Mindez jóindulattal még félsikernek is alig nevezhető.

Elhúzódó kiadatási eljárás

A bukdácsoló, belső viták által feszített koalíció a Fico elleni eljárással magasra tette a tétet. Miközben a kormánynak elemi érdeke lenne, hogy az eljárásból semmilyen vonatkozásban ne legyen politikai ügy, maga is mindent megtesz azért, hogy a felelősségre vonás erkölcsi kérdése helyett politikai számonkérésnek tűnjön az eljárás.

Hírdetés

Az elhúzódó kiadatási eljárás nyílt politikai küzdelemként tálalja az ügyet a közvélemény előtt, ami persze elsődlegesen az ellenzéki obstrukció következménye, de a figyelmet a koalíciós viták miatt kapja meg. Ha Fico kiadatása mögött egy egységes kormánykoalíció állna, az eljárás – még ha egy korábbi kormányfőről van is szó – nem lenne több rutinnál.

A Sme rodina – már nem újkeletű – kikacsingatása a koalícióból ebben a kérdésben is az ellenzék malmára hajtja a vizet. Függetlenül a szavazás eredményétől, a kiadatási eljárás a koalíció hadállásait gyengítette.

Mi történik Fico várható kiadatása után?

Az elmúlt napokban az „adok-kapok” abból a szempontból sem érdektelen, hogy egy elhúzódó Fico elleni peres eljárás során milyen feszítő erők erősödhetnek fel a koalícióban. Már amennyiben, ahogy azt a parlamenti matematika valószínűsíti, a szlovák törvényhozás valóban kiad(t)a az exkormányfőt.

Ebben az esetben sincs vége azonban a garantáltan show-elemekkel tarkított cirkusznak, hiszen a peres eljárás jó eséllyel elhúzódik, s ezalatt jócskán átpolitizálódik. Kollárék eközben nyerő lapokkal hangszerelhetik az LGT klasszikusát: kinn is vagyok, benn is vagyok, jaj, de nagyon boldog vagyok.

Szervezett „felvilág”

Borókai Gábor a boldogult Heti Válasz főszerkesztőjeként írta le briliáns nyelvi leleménnyel szervezett felvilágként a szociálliberális kormányok idején összefonódó politikai és gazdasági elitet. A Fico-kormányok politikai kinevezettjei által pártcélokra fordított kapcsolati tőke kétségkívül szintén maga volt a szervezett felvilág, a politikai vádként velük szemben hangoztatott maffiaállam. A kérdés ettől még adott, hogyan válik mindez büntetési tétellé a jog patikamérlegén?

Politikai póker

Ha pedig Ficóra és társaira a vádat nem sikerül minden kétséget kizáróan rábizonyítani, lehet, hogy ez nem jelent számukra morális felmentést, de politikai győzelmet annál inkább. Innen nézve valóban pókerasztal mellett ül a koalíció, és minden zsetonját feltette Fico elítélésére.

Nem is kell messzire mennünk, elég Romániába, s felidézni Liviu Dragnea esetét. A 2016-os parlamenti választáson a helyi szociáldemokraták (PSD) győztek. Dragnea a PSD elnökeként nem lehetett kormányfő, mivel korábban hatalommal való visszaélés miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Dragnea ennek ellenére a bizalmi emberein keresztül valójában egészen addig irányította az országot, amíg végül 2019-ben letöltendő börtönbüntetésre nem ítélték.

Lesz-e erkölcsi katarzis?

A romániai párhuzam is mutatja, a Fico elleni per megágyazhat a morális nekibuzdulást követő kiábrándulásnak és frusztrációnak, amely újabb elitellenes hullámokat hívhat életre, jócskán átrajzolva a pártrendszer ma ismert kontúrjait.

A politikai siker mércéje ezzel szemben a stabilitás, amely szintén nem példa nélküli a régiónkban – elég, ha az április 3-án negyedszer is kétharmados győzelmet arató Fidesz–KDNP-re gondolunk.

Megjelent a Magyar7 2022/18. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »