Keresztény dalfesztivál indul az olasz könnyűzene fellegvárában, Sanremóban

Keresztény dalfesztivál indul az olasz könnyűzene fellegvárában, Sanremóban

Különleges eseménnyel bővül az olasz könnyűzene fellegvárának számító Sanremo zenei kínálata. A liguriai kisvárosban a jövő héten, február 3. és 5. között első alkalommal rendezik meg a keresztény dalfesztivált. A rendezvényt a város önkormányzata és a sanremo-ventimigliai egyházmegye is támogatja, hivatalos médiatámogatója pedig a Vatikáni Rádió.

Szent Ágoston azt állította, aki énekel, kétszeresen imádkozik – olvasható a fesztivál honlapján. – Az ihlet segítségével a hallgató lelke felemelkedik, akárcsak akkor, amikor imádkozunk.

A szervezők úgy vélik, az Istent dicsőítő ének a legmegnyugtatóbb módja, hogy szembenézzünk azokkal a nehézségekkel és veszteségekkel, amelyek manapság sújtanak minket. Legyen szó az ökoszisztéma károsodásáról, a pandémiáról vagy más betegségekről, vagy az emberiség olyan súlyos problémáiról, mint a világgazdasági rendszer válsága, amely a szegénység új formáit idézte elő, avagy az erkölcsi válságról.

A Sanremói Keresztény Dalfesztivál 2022 életre hívói vallják, a zene nevelő és átalakító szerepet tud betölteni egy olyan társadalomban, mint a mai, amikor az emberi értékek elveszőben vannak. A muzsika kulcsszerepénél fogva képes a szunnyadó lelkiismeretet fölébreszteni, ezáltal meg tudja menteni az embert a társadalmi és emberi hanyatlástól, ami apránként, szinte észrevétlenül megy végbe anélkül, hogy bármi útját állná.

A fesztivál művészeti vezetője Fabrizio Venturi énekes-dalszerző. A számos elismert művésszel, többek közt Ray Charlesszal, Billy Idollal, Toya Jacksonnal vagy a Gipsy Kingsszel együtt dolgozó művész a zeneszerzője a II. János Pál Nemzetközi Alapítvány hivatalos himnuszának.

Hírdetés

Néhány nappal a dalverseny kezdete előtt Alberto Biancheri, Sanremo polgármestere is támogatásáról biztosította a szervezőket. A városvezető szerint a zenének és általában a művészetnek nagyon fontos szerepe van a mostani történelmi-társadalmi időszakban, amelyet az egészségügyi veszélyhelyzet miatti aggodalmak jellemeznek. „Az olasz dalfesztivállal Sanremo biztosítja azt a könnyedséget, amire szükségünk van” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy a nehéz helyzetet megélő családoknak ugyanakkor különös módon is szeretetteli közelségre van szükségük. A keresztény dalfesztivál révén pedig pont ezeknek az embereknek a szívéhez lehet szólni.

A hagyományteremtő háromnapos eseményt a Don Orione Művek által fenntartott ötvenfős idősotthon, a Villa Santa Clotilde előadótermében rendezik meg.

Fordította és öszeállította: Agonás Szonja

Forrás: Vatican NewsSanremo Festival della Canzone Cristiana

Fotó: Sanremo Festival della Canzone Cristiana

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »