Képviselő-testületi ülés Rimaszombatban – Matej Hrebenda szobrának a Fő téren való elhelyezése feszültséget váltott ki a testületben

Képviselő-testületi ülés Rimaszombatban – Matej Hrebenda szobrának a Fő téren való elhelyezése feszültséget váltott ki a testületben

Nyitókép: Mede Géza felvétele

Rimaszombat képviselő-testülete a januári ülésén több olyan programpontot tárgyalt, amelyek a város fejlesztése szempontjából fontosnak számítanak. Az ülésre kedden került sor a kultúrház gömbtermében, hosszú idő után ezúttal a városi televízió is egyenes adásban tudósított az eseményről.

 

Ipari park

 

A tárgyalt pontok közül a legfontosabbnak a város területfejlesztési tervének kibővítése mutatkozott. A kormány egy éve hagyta jóvá a városnak szánt ipari parkot, amelynek kialakítására csaknem 10 millió eurót szán az újjáépítési alapból. Az ipari parkot a javasolt formában akkor a képviselő-testület is jóváhagyta, a javaslat területfejlesztési tervbe való bedolgozása mostanra készült el. Ján Baran mérnök, a dokumentáció elkészítője arról informálta a testületet, hogy mintegy 35 érintett intézménnyel, jogi- és magánszeméllyel kellett tárgyalni, egyeztetni, véleményeztetni, mire az erre hivatott hatóság Besztercebányán jóváhagyta a dokumentumot. Ezért is tartott csaknem egy évig a folyamat.

 

Jozef Šimko polgármester kérte a képviselőket a változtatás elfogadására. Tájékoztatta őket arról is, hogy a gazdasági minisztériumnak mit sikerült elérnie az elmúlt egy év alatt az ipari park elkészítésében. Tájékoztatása szerint sikerült egy erős német beruházót szerezni, aki fát szeretne feldolgozni, ezzel mintegy 400 munkahelyet teremtene a városban. A múlt héten viszont itt járt Krajniak munkaügyi miniszter, aki szerint a német beruházó visszavonta a szándékát, nem jön Rimaszombatba. Állítása szerint a fa mint alapanyag beszerzése a térségben nagy problémába ütközne, így visszalépnek. A vitában kritika tárgya lett az állam viselkedése is, aki a fa kivitelének a kvótáját nem hajlandó csökkenteni Rimaszombat érdekében. Elhangzott azonban az is, hogy a minisztérium szeretne megfelelő beruházót biztosítani. Šimko szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy országszerte üresen konganak az ipari parkok, mindenhol probléma van a beruházó garantálásával. Ezen kívül a városnak már van két ipari parkja, amelyek tulajdonképpen szintén üresek.

 

A testület a területrendezési terv kibővítését az ipari park megépítése érdekében egyhangúan jóváhagyta.

 

Hírdetés

Individuális lakásépítés Szabadkán (IBV Sobôtka)

 

Ennek a pontnak a megvitatása közben tájékoztatás hangzott el a területrendezési terv további kibővítéséről is. Az individuális lakásépítés Rimaszombatban leállt. A város három éve készíti a Szabadka városrészben (IBV Sobôtka) az új lokalitást, ami hosszú idő. A lakosok már nagyon várják, hogy építkezhessenek. Az elhúzódás oka abban mutatkozik meg, hogy a képviselők a kezdést csak a területrendezési terv jóváhagyása után engedélyeznék, míg a polgármester a párhuzamos megoldást szorgalmazza. Vagyis azt, hogy kezdődjenek meg a munkálatok, de közben intéződjön a területrendezési terv is. A vitából egyértelműen azt szűrhettük le, hogy valójában a két fél fékezi egymást a megoldásokban. A polgármester megígérte, hogy a márciusi ülésen már a képviselők előtt lesz a terv kibővítési javaslata.

 

A volt internátus ügye

 

A képviselő-testület tárgyalt a volt internátus kihasználásának előmozdításáról is. Sajnos ez a téma most is neuralgikus pontnak mutatkozott. Az épület már huzamos ideje kihasználatlan, állaga romlik. A polgármester tájékoztatott, hogy belefészkelték magukat a hajléktalanok, még tűzeset is előfordult. A vitából megtudtuk, hogy miben is rejlik az épület problémája. A polgármester bérlakásokat szeretne benne kialakítani fiatal családoknak, míg a képviselő-testület idősek otthonává szeretné átalakítani. A vitában már eldőlni látszott, hogy győz a polgármester javaslata, ugyanis a legújabb irányelvek szerint nem lehet egy tömbben 30 klienstől többet elhelyezni. A mostani trend az idősek kisebb csoportokban, családias körülmények között való elhelyezése. A polgármester szerint ilyen létesítmény Kurincon jöhetne létre, amire a szociális ügyi minisztérium is rábólintana. Úgy látszott, hogy a képviselők ezt az alternatívát hajlandók elfogadni, mindamellett hangoztatták azt a véleményüket is, miszerint tartanak tőle, hogy a volt internátusban szociális lakások lennének roma lakosokkal. Ez egyúttal a környező lakosság nagy félelme is. A polgármester a volt internátus ügyének megoldását a következő ülésen reméli.

 

Matej Hrebenda szobrának elhelyezése a Fő téren

 

Vitát és sajnos feszültséget váltott ki a Matica Slovenská kérelme is, amelyben a Matej Hrebenda Közkönyvtár előtt, a Fő téren Mataj Hrebenda szobrának elhelyezését javasolják. A képviselők – közülük főleg a magyarok (Szliva, Juhász, Cziprusz) – kifogásolták a javaslat ultimátumszerű előterjesztésének módját. Hangsúlyozták, nincsenek a szlovák nagyságok ellen, de úgy érzik, ezekben a kérdésekben hiányoznak a megbeszélések. Az ilyen javaslatokhoz le kell ülni, és azokat meg kell tárgyalni. A magyar közösségnek is vannak ilyen irányú igényei a városban, amit szintén szeretnének a szlovákok közösségével átbeszélni. Javasolják egy bizottság kialakítását, amely döntene a kérdésben. Jozef Šimko polgármester még érvelt a szobor elhelyezése mellett, de belátva a feszültség fokozódását visszavonta a javaslatot és annak megtárgyalását (szintén) a következő ülésre halasztotta.

 

Mede Géza

 

A képek a szerző felvételei.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »