Kénytelenek voltak visszaadni a rendőrök az elkobzott zászlókat a tavaly májusi visszaélés-sorozatuk után

A múlt hét folyamán arról számolt be Nagy Attila, a Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke, Vékony Csongor, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke, Balogh Bence, a HVIM Budapesti Tagszervezetének vezetője és dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, hogy, mint érintettek, visszakapták azokat a zászlókat, amelyeket még tavaly májusban kobzott el tőlük a rendőrség a Deák téri gyilkosság kapcsán tartott megemlékezésen. Erről kérdezte a Magyar Jelen Nagy Attilát, a Mi Hazánk budapesti elnökét.

– Nem érdemtelen felidézni: tavaly májusban miért mentek utcára?

– Miután értesültünk arról, hogy ilyen gyalázatos bűncselekmény történt, hogy két, még a földön fekvő magyar fiatalembert szinte meglincseltek, ráadásul szurkolói csoportoktól értesültünk, hogy egyikőjük újpesti volt, én magam is az vagyok, mindenképpen szolidaritást kívántunk vállalni velük. Illetve okvetlenül fel akartuk hívni a figyelmet. Ez olyan indulati bűncselekmény volt, ami szinte csak a hazai cigányságra jellemző.

– A megemlékezésen konkrétan miért vették el a zászlókat?

– A cigány kisebbségi önkormányzat előtti részre igyekeztünk eljutni, amikor is a rendőrök megállítottak, kordonokat állítottak, és miután meglátták a zászlót a kezemben, rögtön igazoltattak, intézkedés alá vontak. Körülöttem több rendőr volt, ez már a járványügyi helyzet idején volt, és egyértelműen ki kell emelni, hogy a rendőrökön egységesen nem volt maszk, és nem tartották a másfél méteres távolságot. Rajtunk szabályszerűen hordott maszk volt. És az volt a további érdekesség, hogy miután az igazoltatáson átestem, visszaadták az igazolványokat, majd megkérdeztem, hogy akkor jogszerűen tartózkodok-e itt, s az volt a válasz, hogy igen.

Eltelt 10 perc, egy másik rendőri csapat érkezett oda hozzám, akik szintén igazoltattak, hiába hivatkoztam az előzőre, ennek a végeredménye az lett, hogy elvették a zászlót. De azt is megemlítették, hogy feljelentenek.

– Mi lehetett az oka ennek a fejetlenségnek?

– Egyértelmű, hogy más parancsot kaptak, mint az elején.

Hírdetés

– Tudomása szerint hány embert bírságoltak meg, és hánynak kellett végül ténylegesen fizetnie?

– Azt hiszem, harmincnégyet, és annak kellett befizetnie a bírságot, aki a megfelelő határidőben nem tett panaszt a rendőrségi határozattal szemben, ami így jogerőssé vált. Fontos kiemelni, hogy a március 15-i lezárásellenes vonulásunkon ugyanez történt, csak ott már nagyságrendekkel több résztvevőt bírságoltak meg.

Fontos tehát, hogy aki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat segítségével megtette a panaszát, és végigment a jogi eljáráson, azokat újra meghallgatták, majd ugyanazt a jogsértő határozatot hozta a rendőrség, de miután azzal szemben kifogással éltek, így került az ügy a bírósághoz, ahol tudomásom szerint mindenkit egységesen felmentettek, és mindenki zászlóját vagy egyéb transzparensét visszaszolgáltatták.

– Tehát akkor hiánytalanul visszakerült minden.

– Valóban. Különböző ütemben kapták meg a bírósági határozatokat azok, akiktől elkoboztak valamit, és több ember már a rendőrségtől kapott értesítést, hogy mikor hozhatják el a zászlókat. Hozzá kell tenni, hogy egy fix időt jelöltek ki, hogy csak akkor hozhatják el, ehhez pedig nincs joguk. Volt, aki nem is tudott abban az időpontban megjelenni. Úgyhogy koordináltam ezt a feladatot, és egységesen vettük mindannyian vissza. Szintén ki kell emelni, hogy március 15-én is voltak zászlóelkobzások, kíváncsian várjuk a fejleményeket abban az ügyben is.

– De a májusi ügy akkor teljesen lezárult?

– Nem, ugyanis kártérítéssel élünk. Kilenc hónapig nem tudtam a Mi Hazánk újpesti zászlóját használni, illetve a többiek sem a sajátjaikat. De felmerült bennünk az is, hogy hivatali visszaélés gyanújával is feljelentést teszünk.

– Hogy látja, javult vagy romlott az elmúlt évben a közbiztonság a fővárosban?

– Nehéz megítélni, ilyen horderejű bűncselekmény Budapesten ugyan nem volt, viszont például a 4-es villamoson az elmúlt időszakban is volt késelés, erről egyébként Lantos János tartott is sajtótájékoztatót. Tehát azokon a villamos- és buszjáratokon, ahol a cigányság képviselői nagyobb részben vannak, ott azért állandó az ilyen jellegű atrocitás.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »