Kelemen Hunor: Az országos helyreállítási terv rendkívül kiegyensúlyozott

Kelemen Hunor: Az országos helyreállítási terv rendkívül kiegyensúlyozott

Rendkívül kiegyensúlyozottnak nevezte az országos helyreállítási tervet (PNRR) a román közszolgálati televíziónak adott kedd esti interjújában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes.

Kelemen kifejtette, a terv, amelyet hivatalosan hétfőn küldenek Brüsszelbe, ‘rendkívül kiegyensúlyozott, minden fontos ágazatra kiterjed a szállításügytől az egészségügyig, az oktatástól a környezetvédelemig, a területi-közigazgatási egységektől a kutatásig és digitalizációig’.

Hírdetés

Példaként említette, hogy a városok és falvak nem politikai alapon, hanem saját céljaik alapján dönthetnek majd arról, milyen projektet finanszíroznak a számukra kiutalt pénzből. ‘A szállításügy terén pontosan le van szögezve, hogy 2026-ig melyik autópályába, melyik vasúti szakaszba fektetnek be. Mi ragaszkodtunk és sokat küzdöttünk az infrastruktúráért, ők elfogadták, így sok pénz jut majd a közúti és vasúti infrastruktúrára” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Egyetlen téren nem sikerült ‘átlépni a korlátokat’, ez az öntözőberendezések ügye. ‘Az öntözéshez a hazai költségvetésből vagy esetleg egy másik programból kell forrásokat biztosítanunk, ez volt az egyetlen dolog, ahol nem sikerült átlépni a korlátokat’ – fogalmazott.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, hogy a terv környezetvédelmi fejezetében külön figyelmet szentelnek a 2000-nél kisebb lélekszámú településeknek.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »