Kásler Miklós gratulált Pesty Lászlónak a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez

Kásler Miklós gratulált Pesty Lászlónak a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez

Személyesen gratulált Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Pesty Lászlónak a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez.

A miniszter kedden a Facebook-oldalán egy fotó kíséretében – amelyen Pesty Lászlóval, a kezdeményezés, illetve az azt támogató Gerilla.hu kampányfőnökével látható – számolt be a találkozóról, és azt írta:

a csapat további terveinek ismeretében a jövőben is hasonló sikereket kíván.

Hírdetés

A nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult; határidejét a koronavírus-járványra tekintettel az Európai Bizottság többször meghosszabbította, a végső határidő 2021. május 7. lett.

Pesty László május 7-én a székely petícióként is ismertté vált kezdeményezés céljáról azt mondta, hogy

az Európai Unió (EU) központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket, továbbá az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek az EU kohéziós forrásaiból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért.

Jelezte: több mint 25 őshonos nemzeti kisebbség él az uniós tagállamokban. Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az EU állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »