Kártérítés jár Varga Barnabás horrorsérülése miatt a klubjának

Kártérítés jár Varga Barnabás horrorsérülése miatt a klubjának

Akár fél évet is hiányozhat az arccsonttörést és agyrázkódást szenvedett csatár, és a felépüléséig a FIFA az általa életre hívott Club Protection Program (CPP) keretein belül több tízmilliós jóvátételezést fizethet a klubnak, illetve a nemzetközi szövetség állja a támadó bérét.

„Ez a sérülés brutális” – mondta az InfoRádióban nemrég Knoll Zsolt sportsebész, aki kifejtette, hogy az Európa-bajnokságon a skótok elleni csoportmeccsen (1–0) a rivális kapus a könyökével pont ott találta el Varga Barnabás fejét, ahol olyan csontrendszer van, amely nagyon vékony falakból áll. Ez lehetett az oka, hogy három helyen is eltörött a magyar futballválogatott és a Ferencváros gólzsákjának arc­csontja. A gyógyulás időtartamát legalább (!) fél évre taksálja az orvos, aki szerint a folyamat felgyorsítható egy speciális maszkkal, valószínűleg hasonlóval, mint amilyenben most a francia Kylian Mbappé játszik az Eb-n.

A Fradi így kulcsembert vesztett el hosszú időre, miközben a fizetését folyósítania kell. Hogy mindezért jár-e kompenzáció, arra nem is olyan egyszerű pontos választ kapni. Röviden: igen; hosszabban: igen, de nem tudni, mennyi jár – fogalmaz a Sportal, amely az ügy kapcsán felvette a kapcsolatot az európai, majd a nemzetközi szövetséggel, ám konkrét válasszal sem az UEFA, sem a FIFA nem szolgált arra a kérdésre, hogy mi ilyenkor a metódus. Egyelőre a Fradinál is keresik a pontos választ – jegyzik meg.

Hírdetés

A fentiek alapján támpontot korábbi példák szolgáltathatnak: ilyen Vinícius Júnior esete, aki november közepén, a brazil válogatott Kolumbia elleni világbajnoki selejtezőjén szenvedett combsérülést. A FIFA-nak jelentős kártérítést, több mint 400 ezer ­eurót (158 millió forintot) kellett kifizetnie a Real Madridnak.A pénz egy olyan alapból származik – a FIFA által életre hívott Club Protection Program (CPP) –, mely azokat a klubokat támogatja, amelyeknek játékosai a válogatott kötelezettségeik közben sérültek meg.

Varga Barnabással pedig pont ez történt, ráadásul Európa-bajnokságon. A program a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést, ha 28 napnál többet hiányzik. A maximális kártérítés összege labdarúgónként és sérülésenként évi 7,5 millió euró (hárommilliárd forint). A legmagasabb összeg naponta 20 548 euró (8,1 millió forint), legfeljebb egy évig. A magyar csatár bére – a Sportal információ szerint – havi 20 ezer euró (7,9 millió forint) felett járhat.

Tehát, ha lassú lesz Varga felépülése, több tízmilliós jóvátételezést kaphat a Fradi – ami persze a legjobb támadója elvesztését nem pótolja, de csökkentheti a miatta érzett bosszúságot.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »