Kárpátalja kormányzója „történelmiként” értékelte Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor kijevi találkozóját

Kárpátalja kormányzója „történelmiként” értékelte Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor kijevi találkozóját

Viktor Mikita Kárpátalja kormányzója is jelen volt kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóján. Erről a megyevezető számolt be a közösségi oldalán.

A kormányzó – aki a nap folyamán több posztot is a kijevi tárgyalásoknak szentelt – kifejtette, hogy a mostani találkozó részben a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint az Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője által vezetett kétoldalú ukrán-magyar munkacsoport tevékenységének is köszönhető. Hozzátette: az egy éven át tartó célzott és hatékony munkának köszönhető, hogy a két ország közötti kapcsolatok minőségileg új szintre kerültek. Mint fogalmazott, ez elengedhetetlen Ukrajna európai integrációjához és az igazságos béke eléréséhez.

Mikita kiemelte, hogy a folyamatos egyeztetések is közrejátszottak abban, hogy Budapest támogatta Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. A megyevezető szerint az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország szövetségese Ukrajnának.

A kijevi tárgyalásokkal kapcsolatban Mikita közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése, a gazdasági és humanitárius együttműködés, a stratégiai partnerség és a kölcsönös támogatás szerepelt a napirenden. A kormányzó üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy Magyarországon megnyitják az első ukrán tannyelvű iskolát. Rámutatott arra, hogy az ukrán elnök számára az egyik kiemelt kérdés a külföldön élő ukránok támogatása ebben a nehéz időszakban.

„Az ukrán gyerekek 2025. szeptember 1-től az Európai Unióban ukrán tannyelvű állami iskolájába járhatnak. Példás, hogy ez az oktatási intézmény Budapesten nyílik meg”

Hírdetés

– írta Mikita. Hozzátette: a magyar fővárosban több ezer ukrán család él, akik ukrán tannyelvű iskolába szeretnék járatni gyermekeiket.

Kárpátalja kormányzója az Orbán–Zelenszkij találkozó kapcsán megemlékezett a közelmúltban elhunyt Barta Józsefről, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökéről.

„Történelmi nap ez a mai az ukrán–magyar kapcsolatok terén. Barta József, a kárpátaljai magyarság egyik oszlopa az életét szentelte annak, hogy eljöjjön ez a nap. Nagy tervekkel, egy jobb jövőbe vetett hittel és a közösségi egység gondolatával távozott a földi életből. Már nincs közöttünk, de cselekedetei és álmai továbbra is élnek és megvalósulnak. Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá, s ez mindig így lesz”

– írta bejegyzésében Viktor Mikita.

Forrás: KISZó.net

The post Kárpátalja kormányzója „történelmiként” értékelte Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor kijevi találkozóját appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »