Karl-Heinz Riedle: eredménykényszerbe kerültek a magyarok

Karl-Heinz Riedle: eredménykényszerbe kerültek a magyarok

A világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes német labdarúgó büszke arra, hogy a magyar válogatott Európa-bajnoki bázisa a szülőfaluja, Weiler-Simmerberg.

„Itt születtem, itt nevelkedtem, utánpótláskorúként egy évet itt is futballoztam, mielőtt az Augsburghoz igazoltam, így kifejezetten büszke vagyok arra, hogy egy Eb-résztvevő csapat itt rendezkedett be a kontinensviadal idejére” – mondta az 58 éves korábbi csatár, akit a jelenleg hetedosztályú Rot-Weiss Weilerbeli egykori edzője hívott el a magyar szövetség (MLSZ) egyik eseményére.

A német válogatottal 1990-ben vb-aranyérmes Riedle a magyar csapat kapcsán kifejtette, hogy rosszul kezdte a tornát, kiváltképpen az első félidőben futballozott gyengébben a svájciaknál, de úgy vélte, az mindenképpen biztató, hogy a második játékrészre tudott váltani és egyenrangú partnere lett az ellenfelének.

„Németország a csoport favoritja, amely ráadásul remek rajtot vett Skócia magabiztos legyőzésével,

de ha valamelyik csapat, akkor éppen a magyar tudja, hogyan kell felülmúlni. Persze ez egy másik német együttes és egy másik torna, de a magyaroknak azzal a tudattal kell pályára lépniük, hogy nem lehetetlen, elvégre két éve már sikerült nekik ez a bravúr idegenben” – mondta a Borussia Dortmund 1997-es BL-diadalának főszereplője a szerdai meccs kapcsán, arra utalva, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány együttese 2022-ben a Nemzetek Ligájában egy-egy sikert és döntetlent könyvelhetett el a Nationalelf ellen.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy a svájciaktól szombaton elszenvedett 3-1-es vereség ellenére a magyar együttesnek van-e esélye a továbbjutásra, úgy reagált, hogy egyetlen meccsen nem lehet kiesni, de kétségtelenül eredménykényszerbe került a házigazda és esélyesebb német riválissal szemben, mert pontot kell szereznie a biztos továbbjutáshoz azzal számolva, hogy a zárókörben Skócia ellen győz. Megjegyezte, a nagy vereséget mindenképpen el kell kerülnie Magyarországnak a németek ellen, mert adott esetben három ponttal harmadikként is nyolcaddöntőbe lehet jutni jó gólkülönbséggel.

Egykori liverpooli futballistaként Riedle nyomon követte a Vörösök és így Szoboszlai Dominik szezonját is.

A magyar válogatott csapatkapitányát világklasszisnak nevezte és szerinte kiváló szezont produkált első angliai évében.

Azt megjegyezte, hogy egyetlen ember teljesítménye kevés egy csapat sikeréhez, ezért a többi magyar játékosnak is fel kell lépnie ahhoz, hogy a nemzeti együttes sikert érjen el az Eb-n.

„Presztízsét tekintve nyilván a világbajnoki cím a fontosabb, de a döntőben nem léptem pályára, így teljesen más érzés visszagondolni a BL-diadalra. Talán érthető, hogy arra vagyok a legbüszkébb, mivel a Juventus elleni fináléban kétszer is betaláltam” – fogalmazott a 42-szeres válogatott Riedle, aki az 1990-es vb-n Rudi Völler és Jürgen Klinsmann cseréje volt, viszont az 1992-es Eb-ezüst alkalmával társgólkirály volt három találattal.

A svájciaktól szombaton elszenvedett 3-1-es vereséget követően a magyarok szerdán a házigazda és a pénteki nyitányon Skóciát 5-1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »