Karikó Katalin és Marék Veronika is a Libri díjazottjai között

Karikó Katalin és Marék Veronika is a Libri díjazottjai között

A 95. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva adták át a Libri irodalmi díjakat. Az idén bővült az elismerésben részesülők köre és változott az odaítélés módja is. Ludvig Orsolyát, a Libri-Bookline Marketing és Kommunikációs igazgatóját kérdeztük.

A 2024-ben megújult formában visszatérő Libri irodalmi díjjal a korábbinál több, összesen 12 kategóriában, a kortárs magyar szépirodalom mellett már a szórakoztató- és gyermekirodalom, vagy épp a tényirodalom tárgykörben is díjazzák a legsikeresebb műveket – mondta az InfoRádióban Ludvig Orsolya, aki szerint egy könyvkereskedő, könyvkiadó, Magyarország legjelentősebb könyves szereplőjétől úgy hiteles, ha általában képviseli a könyveket és ismeri el a szerzőket.

Ami az odaítélést illeti, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: a legegyértelműbb szavazás a vásárlás, hiszen nem vesszük meg azt, amit nem szeretnénk elolvasni, vagy nem szeretnénk ajándékba adni. Idén a 2023-as könyvek értékesítési adatait vették alapul, és jövőre is ezek az adatok fogják majd a hosszú lista alapját adni, de ott már szeretnék, ha a shortlistet egy grémium bírálná. Terveik szerint a zsűriben szerepelni fog az egyik volt vezetőjük, aki nap mint nap találkozik az olvasókkal, továbbá könyvtáros, tanár és irodalmár is – sorolta Ludvig Orsolya.

Az elismerések kapcsán kiemelte, idén egy „abszolút hiánypótló” díjat is alapítottak, nevezetesen a Libri gyermekirodalmi életműdíjat, aminek átadása – Ludvig Orsolya szavai alapján – fantasztikus élmény volt Marék Veronikának, Boribon és Annipanni, illeve Kippkopp és Tipptopp megalkotójának.

Ugyancsak kiemelkedő pillanatként jellemezte Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című bestsellerének elismerését, ami az eladások alapján az elmúlt bő másfél évtized legsikeresebb műve lett. Hosszú évek óta folyamatosan a sikerlistán van, és most már nemzetközi porondra készül, több mint húsz nyelven fog megjelenni számos ország könyvpiacán – fejtette ki a kommunikációs szakember.

Hírdetés

Gyermekirodalomban pedig Berg Judit Rumini című műve volt a legnépszerűbb az elmúlt bő másfél évtizedben.

Tavalyi sikerlista

Az olvasók döntése (eladások) alapján a 2023-as év közönségkedvence Frei Tamás Puccs Moszkvában című regénye lett, míg a legsikeresebb szépirodalmi alkotásként Náray Tamás Barbara című regényét ismerte el a könyvkereskedő.

Libri

Libri
Egy másik „óriási büszkeség”, hogy a díjátadón Karikó Katalin is megjelent, hiszen a tényirodalmi könyvek között az ő önéletrajzi írása, az „Áttörések” lett a nyertes – mondta Ludvig Orsolya, aki lenyűgözőnek tartja, hogy azok után, hogy a magyar kutatóbiológus elnyerte munkájáért a Nobel-díjat, az irodalm területén is képes volt egy óriási népszerűségnek örvendő művet alkotni, elnyerve az olvasok bizalmát, tetszését.

Libri

Libri
Karikó Katalin a díjátadón amúgy azt mondta, nagyon sok olyan visszajelzést kap fiataloktól, szülőktől, hogy az ő könyve inspirálta őket, és ezek a visszajelzések adnak számára további motivációt a munkájához.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »