Kardszentelő Balassi-mise – Ausztriában harmadszor

Kardszentelő Balassi-mise – Ausztriában harmadszor

Az utóbbi évszázadban valószínűleg csak ez a három kardszentelő mise tartatott osztrák földön, azaz a magyar kultúra ily módon felfényezte az ausztriai keresztény hívek életét.

Az oltárasztalnál balra Reisz P. Pál ferences atya, középen Tomislav Santak muravidéki pap – Filep István felvétele

A magyar kultúra szakrális értékekkel gazdagítja az osztrák művelődést. Tíz évvel ezelőtt a Bécsi Stephansdomban 800 hívő előtt tartottak kardszentelő Balassi-misét, ezen Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, és Egidius Zsifkovics kismartoni püspök áldotta meg a nemzetközi irodalmi díjként szolgáló két Balassi-szablyát. Ugyanez a két főpap vezette 2015 decemberében a kismartoni ferences templomban azt a szentmisét, amelyen a 2016. évi kardceremónián átadandó Balassi-kardokat szentelték meg.

Most a harmadik ausztriai kardszentelő Balassi-mise került sorra a burgenlandi Boldogasszony – Frauenkirchen – bazilikájában. Egidius Zsifkovics eme alkalommal is jelen volt, ő a mise elején magyarul köszöntötte a híveket.

Az utóbbi évszázadban valószínűleg csak ez a három kardszentelő mise tartatott osztrák földön, azaz a magyar kultúra ily módon felfényezte az ausztriai keresztény hívek életét.

A hívek megtöltötték a templomot – Filep István felvétele

Az ausztriai magyarok éves szentmiséjén, nagyboldogasszony napján a muravidéki Tomislav Santak vezette tökéletes magyarsággal a szentmisét, s hintett szentelt vizet az oltár asztalán elhelyezett két végvári kardra. A kivételes szépségű bazilikát megtöltötték a magyar hívek, Sopronból is jöttek katolikusok a nagy hagyományú alkalomra. A ministrálást szombathelyi fiatalok teljesítették.

Budapestről zarándokbusz érkezett, a zarándokok lelki vezetője Reisz P. Pál ferences atya volt, ő írta az áldásmondást, benne Balassi-idézettel:

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében!

Isten minden jónak forrása és kezdete, akitől minden jó származik, legyen mindnyájatokkal!

Kérünk Urunk Istenünk, áldd meg ezeket a díszes emlékkardokat, amelyek a Balassí Bálintról neveztek el, aki az első európai színvonalon író magyar költő és ugyanakkor vitéz harcos volt, aki életét adta édes hazájáért, és aki így fogalmazta meg imádságos költeményében életének, vitéz harcainak értelmét:

Hírdetés

Az te nagy nevedben én is most, Istenem,
       kötöttem fel szablyámot,
Sok jó szerencséket várok csak tetőled,
       s vitézlő sok szép jókot,
Mert nem fizetésért, sem gazdag prédáért
       járom, tudod, utamot,
Hanem szent nevedért s az szép tisztességért

Áldd meg Uram azokat, akik elnyerik költői munkásságuknak elismeréseként a magyar alapítású irodalmi díjat, és ennek jutalmául megkapják és viselik ezeket a kardokat! Legyenek továbbra is költészetükkel öntudatos szolgálói a magyar irodalomnak és édes hazánknak! Viseljék ezeket a kardokat a névadó Balassi Bálint istenszerető, áldozatos lelkületéhez méltó módon! Áldd meg azokat is, akik ezen Balassi Bálint irodalmi díjat létre hozták és áldozatos
tevékenységükkel életben tartják. Krisztus, a mi Urunk által. Amen.

A mise keretében mondott rövid ismertetést a híveknek Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard alapítója, a Szent György Lovagrend tagja – Filep István felvétele

Kiemelte, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ausztriai magyarjaink között immár harmadik alkalommal kap áldást két Balassi-kard. Megköszönte a visegrádi Szent György Lovagrend jelenlévő tagjainak, hogy a kardok díszes bevonulását személyükkel is hitelesítették. Balassi-idézettel köszönte meg a hívek figyelmét, „sok jó szerencsékkel” való áldást kívánva nekik.

A tömjénnel is megtisztított oltárasztalnál Tomislav Santak a lehető legnagyobb ünnepélyességgel szentelte meg a két Balassi-kardot.

Tomislav atya a kardoknál – Filep István felvétele

A szablyák az ünnepélyes kivonuláskor két Szent György-lovag kezében hagyták el a különlegesen szép bazilika épületét.

Szent György lovagjai a boldogasszonyi bazilikában a Balassi-kardokkal – Filep István felvétele

Ez a 17. Balassi-mise volt. Ez a zarándokló szentmise – az említett bécsi és kismartoni mellett – felragyogott már többek között a pesti egyetemi templomban, az esztergomi ferences templomban, a szegedi dómban, a szabadkai Szent Teréz Székesegyházban, a visegrádi templomban és számos más helyen. Az 1997 óta eddig átadott 51 Balassi-kard közül 34 viseli az áldás auráját. 

A Balassi-mise helyszíne, a burgenlandi bazilika – Filep István felvétele
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »