Karbonsemleges egyetemmé válik a MOME

Karbonsemleges egyetemmé válik a MOME

Az MOME célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon – hangzott el a dokumentum ünnepélyes aláírásán. A terv megvalósításán a MOME együtt dolgozik a szaktárcával. A stratégiai megállapodásban a felek rögzítették szándékukat közös, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre. Az együttműködésnek az is célja, hogy a jó gyakorlatokat más hazai felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé tegyék. A megállapodást Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára; Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke; Fülöp József, a MOME rektora és Kun Zsuzsanna, a MOME vezérigazgatója írták alá.
“Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan fontos és nívós egyetem, mint a MOME, rálépett a zöld útra, mert valljuk, hogy nemcsak az egyének, de a különböző – főleg oktatási – intézmények szintjén is szükség van a szemléletváltásra” – mondta Steiner Attila.

Hozzátette: a kormány célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra 90 százalékban már szén-dioxid-kibocsátás mentesen termelje meg a villamosenergiát. Ehhez az atomenergia megtartása mellett szükség van a megújuló energia jelentős elterjesztésére, energiahatékonysági beruházásokra. Beszélt arról is, hogy a MOME-n több olyan diszciplínát is oktatnak, amely hozzájárul a klímavédelemhez. Példaként említette az ökodizájnt és az innovatív anyagok használatával foglalkozó tudományt. Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke az eseményen kiemelte: a zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti, rengetek plusz feladattal jár, a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig. Ezek mellett kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra is. Beszélt arról is, hogy elsőként felmérik a MOME jelenlegi ökológiai lábnyomát. Ezt követi a stratégiaalkotás, majd annak megvalósítása. Fülöp József, a MOME rektora kiemelte: a felsőoktatási intézményben mind a hallgatók, mind az oktatók elkötelezettek a fenntarthatóság, a klímavédelmi célok mellett. Hozzátette: az egyetem teljes tevékenységét 2022-től a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezik. Fontos küldetésüknek nevezte, hogy a zöld átálláshoz szükséges szemléletváltás elterjedjen a környezetükben is.

Hírdetés

 

 

Kép: mome.hu


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »