Karácsony Gergely szerint a kormány meghátrált Fudan-ügyben

„Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, nem egyik, vagy másik politikus győzelme, hanem a közösség erejének győzelme, a tiétek”

– írja saját közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 

A politikus Gulyás Gergely vasárnapi interjújára több pontban is reagált. 

Mint elmondta, nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, teljesen mindegy, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem.

„Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk”

– vetette oda a főpolgármester.

Hozzátette Gulyás Gergely azt állította, hogy a beruházás feltételei még nem ismertek. Ezzel szemben úgy véli ez csak sunnyogás hiszen, a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat.

Hírdetés

„Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék.”

Ismertette, hogy a Diákváros és a Fudan ügye nem lehet csak budapesti helyi ügy. Hiszen a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni, ez minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell.

A kínai nagykövet aggályaira úgy reagált, hogy tudomásul veszi, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használ, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel ő ezekben hisz, ezeket fogja használni ezután is.

„Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen”

– összegzett a főpolgármester.

Karácsony Gergely megerősítette, hogy megkezdi az egyeztetést a miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről, illetve kezdeményezi a kormánynál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden tárgyalási anyagot, ami eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett. Továbbá elkezdi az egyeztetéseket a népszavazás kiírásának feltételeiről is.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »