Karácsony Gergely: csütörtök reggel visszaadjuk a forgalomnak a rakpartokat

Karácsony Gergely: csütörtök reggel visszaadjuk a forgalomnak a rakpartokat

A Duna gyors apadásának köszönhetően folyamatosan adják vissza a budapestieknek a közösségi közlekedési útvonalakat. A H5-ös HÉV ismét a Batthyány térig jár, csütörtöktől pedig már az alsó rakparton is megindulhat a közúti forgalom. Összefoglaló.

Szerda reggel már az 550 centimétert sem érte el a Duna vízszintje Budapesten, egy méterrel került az alsó rakpart szintje alá.

A közlekedési korlátozások feloldásának tervezett ütemezéséről Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozott az InfoRádiónak.

„A budai oldalon már járnak a villamosok, illetve jár a 2-es metró, megáll a Batthyány téren. A pesti oldalon a Lánchíd-alagútban még áll a víz, tehát azt ki kell onnan szivattyúznunk. Ez kell ahhoz, hogy a budai és a pesti alsó rakpartot is ki tudjuk teljes mértékben takarítani. A kollégáim már sok tonna uszadékfát és szennyeződést távolítottak el az utakról. Úgy számolunk, hogy ha minden jól megy, akkor csütörtök reggel vissza tudjuk adni a forgalomnak a pesti és a budai alsó rakpartot is.”

Közölte még, a 2-es, illetve a 23-as villamos közlekedése pénteken áll helyre „nagy valószínűséggel”, hiszen itt egy ideiglenes villamosfordulót kellett fölépíteni, amelyet most visszabontanak.

Hírdetés

Amit még fontos tudni, hogy a Margitszigeten, illetve a Hajógyárin a Főkert munkatársai vizsgálják a fakidőlés veszélyét.

„Ilyenkor nagyon laza a talaj, és a hét második felében szél is várható, nagyobb az esélye annak, hogy adott esetben a fák kidőlhetnek, a kollégáim minden egyes fát megvizsgálnak, ennek tükrében fogjuk tudni megnyitni a lakosság előtt a Margitszigetet, illetve az Óbudai-szigetet” – részletezte.

Ezzel kapcsolatban fontos hír, hogy a Margit hídi villamosok továbbra sem állnak meg a híd közepén, a 26-os és a 226-os buszok sem járnak még.

A H5-ös HÉV azonban már ismét a teljes vonalon közlekedik, a szentendrei HÉV budai alagútjában az apadás után vasárnap éjjel a homokzsákokat eltávolították, az aluljárót a Batthyány téren már az M2 metró utasai is használhatják újra. Az alagutat át is vizsgálták, ugyanígy a műszaki berendezéseket is, hogy bármi károsodott-e, illetve hogy a vasútüzem újraindítható-e az alagútban.

„Egy-két helyen egyébként megjelent a víz, az alagútban ennek a kiszivattyúzása is megtörtént” – tudta meg továbbá az InfoRádió Váczi Viktortól, a Mávinform sajtóügyeletesétől.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »