Kellemetlen meglepetés érte az ukránokat: a csehektől kapott lőszerek idő előtt felrobbantak

Kellemetlen meglepetés érte az ukránokat: a csehektől kapott lőszerek idő előtt felrobbantak

Nem csak túlárazott volt a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezés keretében Ukrajnának átadott tüzérségi muníció, de néhány lőszer idő előtt robbant fel, legalább egy személyi sérülést és lövegmeghibásodást is okozva. Erről számolt be a Handelsbatt nevű német lap, amely nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukránoknak szánt lőszereken a cseh „közvetítőcégek” elképesztő cinizmussal nyerészkednek.

A lap értesülései szerint az ukránok még augusztusban jelezték a cseheknek, hogy a tőlük kapott lőszerek némelyike idő előtt, közvetlenül a kilövés utáni pillanatban felrobbantak.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a kilövés után a lövegtől mindössze 20-60 méterre robbantak fel, ami miatt többen megsérültek és több lövegben is károk keletkeztek.

Bár a hibás lőszerek a leszállított muníció alig 0,05 százalékát tette ki (tehát tízezer lőszerből 5 volt hibás), a lövegekben keletkező kár és a katonák veszélyeztetése miatt az ügy komoly problémát jelent az ukránoknak.

A Handelsblatt úgy tudja, hogy a második világháború idején gyártott M515 és M51A5-ös típusú tüzérségi, 155 milliméteres lövedékekkel volt gond.

Csehország idén hirdette meg a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián lőszerbeszerzési programját Ukrajna számára, amelynek célja névleg az volt, hogy egymillió lőszert biztosítson az ukránoknak nemzetközi vásárlás keretében.

Hírdetés

Az oroszok többszörös tüzérségi fölényben vannak az ukránokkal szemben a fronton, az ukránok csak minden 5-10. orosz lövést tudják viszonozni. Ugyanakkor globális hiány van 155 mm-es lőszerből, az ukrán haditechnika többsége ezt a típust használja. Oroszország Irántól és Észak-Koreától rengeteg ilyen lőszert kapott, így fenn tudta tartani fölényét.

Ukrajnának először tavaly az EU ígért egymillió lőszert, amelynek csak a felét tudta teljesíteni. Most a csehek indítottak hasonló programot, szintén csak az ígért mennyiség töredékét tudták teljesíteni (félmillió darabból 50 ezret). Egyes megvásárolt lőszerek Csehország még nem adott át, mert

Ugyanakkor a cseh cégek igen jól kerestek a nemzetközi lőszerbeszerzésen. A Czechoslovak Group fegyverkonszernen keresztül futtatták át a más országok pénzéből megvásárolt lőszert, nem egyszer jóval drágábban, mint a piaci ár.

A fent említett konszern egyik leányvállalata, az Excalibur Army több tízezer lőszert vásárolt meg 2470 eurónak megfelelő cseh koronáért, majd a több ország által összedobott keret terhére 3180 euróért adta tovább, komoly nyereséget realizálva. És ez csak az, amiről a sajtó tudomást szerzett.

A cseh lőszerbeszerzési programhoz 15 ország csatlakozott, ám beszédes, hogy nem mindenki volt hajlandó hozzájárulni a csehek nyerészkedéséhez – például Lengyelország csak szóban vállalta a hozzájárulást, anyagilag már nem.

Az Ukrajna melletti politikai kiállás valódi jellegét jól bemutató cseh fegyvergyárosok árpolitikája nem egyedüli. Hasonló képmutatást legutóbb a franciáknál láthattunk, akik a lefoglalt orosz vagyon kamatait vágták zsebre, amiből névleg Ukrajnának szállítottak fegyvereket – de hogy milyen fegyvereket, milyen mennyiségben és milyen áron, azt Párizs döntötte el.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »