Kapott egy pofont az M0-s körgyűrű bezárása

Kapott egy pofont az M0-s körgyűrű bezárása

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. eredménytelennek nyilvánította a legutóbbi pályázatot. Erről a budakalászi polgármesteri kabinet vezetője beszélt az InfoRádiónak.

Pénzhiány miatt bizonytalanná vált az M0-s körgyűrű folytatása a 10-es és a 11-es főút között, de ez nem jelenti azt, hogy később sem épül meg, ez derül ki a budakalászi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke szavaiból. Szerinte csak az biztos, hogy a legutóbbi pályázatot eredménytelennek nyilvánították. Ennek oka pedig az, hogy a kormány nem biztosít forrást az építéshez, így a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt sem tudna fizetni a győztes pályázónak – vélekedett Péterffy Gábor.

A kabinet főnök elmondta azt is, hogy az új út főleg pomázi területen futna, de budakalászi házakhoz viszonylag közel. Ezért az ott lakók nagyon szerették volna, ha a nyomvonalat minél északabbra, a budakalászi házaktól minél távolabbra vezetnék. Azonban ezt nem sikerült elérni – folytatta Péterffy Gábor, hozzátette, hogy nagyon komoly műszaki garanciákat kaptak a zajvédelemre.

A pénzhiány mellett az M0-s újabb szakaszának megépítésével az a legfőbb gond, hogy

a nyomvonal részben lakott területeken, ipari övezeteken keresztül vezetne.

Az ott lakók, érthető módon ezt nem szeretnék. Ezért például az ürömi önkormányzat belterületté nyilvánította az érintett területeket. Északabbra viszont azért nem lehet tolni az utat, mert természetvédelem alatt átt.

Az a kompromisszum született, hogy az M0-s újabb, 8 kilométeres szakasza alagútban futna a 11-es és a 10-út között. Ez persze nagyon megdrágítaná az építés költségeit. Bővebben ›››

Hírdetés

A budakalászi önkormányzat vezető tisztviselője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy

a beruházás egyértelműen nagyon fontos lenne

a város számára, hiszen jelentős forgalmat terelne el a belső területekről. Szerinte az út Pomáznak és a környező településeknek is sokat jelentene, az ott lakók, sokkal gyorsabban juthatnának ki a 11-es útról, a Csobánka-Pomáz régióból, mivel el tudnák kerülni Budakalász belvárosát.

Péterffy Gábor arról is beszélt, hogy ez egy nagyon régóta húzódó ügy, hiszen már az 1985-ös rendezési tervekbe is bekerült, és ugyancsak szerepelt a 2008-ban átadott Megyeri híd engedélyében. Később pedig egy hármas megállapodásban, amit az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és Budakalász Város kötött, szintén szó volt az út megépítéséről – emlékeztetett a budakalászi tisztviselő.

Közölte, hogy a nyilvános adatok szerint

az építésre a legkedvezőbb ajánlat most egy nettó 25 milliárdos ár volt.

Ez lett volna a tárgyalási alap. Hozzátette, értik, hogy erre jelenleg nincs pénz. De mint mondta, az észszerű keretek között továbbra is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megépüljön az elkerülő út és folytatódhasson az M0-s építése, ami egyébként 2012 óta kiemelt állami beruházás.

Budakalásznak nagy szüksége lenne erre a beruházásra,

mivel a Megyeri híd 2008-as átadása óta óriási forgalom zúdul a városra. Jelenleg 15 ezer autó haladt át egy olyan szűk, belső úthálózaton, amit nem ekkora forgalomra terveztek. Ugyanakkor az egész régiónak nagyon sokat jelentenek az olyan beruházások, amelyek az óriási gépjármű forgalmat elvezethetik a települések belső területéről – nyilatkozta Péterffy Gábor, a budakalászi önkormányzat kabinetfőnöke.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »