Kánikulás pánikolás

Kánikulás pánikolás

Azok a régi kemény telek és enyhébb nyarak! Télen hideg volt, ahogy kellett, tavasszal fokozatosan melegedett, és nyáron strandidő volt ugyan, de nem 40 fokos kánikula. Ma pedig?

Télen röhögnek a kullancsok a fűben, el se bújnak, úgy telelnek! A poloskák is a lakások helyett inkább kint maradnak a friss levegőn a többi kártevővel együtt, nyáron pedig csak az igazán merész strandolók napoznak talpig bekenve ezerfaktoros napvédővel.

Sok, velem hasonló korú embertől hallom a napokban, hogy mennyire elviselhetetlen a hőség, minden felmelegedett, izzik, bugyborékol.

Fiatalabb korában az ember jobban bírta a nagy meleget! Nekem akkor fel is tűnt, hogy amikor az idősebbek árnyékba húzódtak a strandon, mi fiatalok a napon fociztunk vagy röplabdáztunk. Egyáltalán nem zavart a 35 fokos kánikula! Izzadtunk, de akkor mi van? Nyár van!? Viszont ki emlékszik abból az időszakból hőségriasztásokra? Olyasmi csak otthon volt, amikor anyám riasztott a nyári vakációban, hogy hasamra süt a nap, ideje felkelni! A tévében és a rádióban is mindenféle hűhó és riasztás nélkül mondták be az aznapi Celsius-fokokat, és mindenki ment zokszó nélkül a klímátlan munkahelyére.

Legfeljebb gyakrabban öntözték az utcákat a locsolóautók, amelyeknek mára nyomuk veszett. Igaz, egész havi előrejelzésekbe nem nagyon bocsátkoztak, még a másnapokkal is óvatosan bántak a meteorológusok.

Nem is voltak jók a másnapok a nagy melegben… Senki se cipelt magával literszámra csapvizet vagy ásványvizet (másnaposan se), ahogy most tanácsolják, mert voltak ivókutak, esetleg papírpoharat vitt magával az ember, vagy olyan szocialista fajta, összecsukható-széthúzható műanyag kirándulópoharat, ami mindig akkor csukódott össze, amikor tele volt a pohár folyadékkal… És akkor ittunk csak, amikor szomjasak voltunk, nem kellett kötelezően napi három litert.

Ásványvíz csak ódivatú, nehéz, hétdecis üvegekben volt – Santovka, Slatina, Korytnica, a Fatrát és a Saraticát csínján kellett fogyasztani a közismert hatása miatt. Ezek az üvegek nem fértek el a szűkre szabott női ridikülben a piperecuccok mellett, vagy a férfi farmerzsebben. Nem kortyolgattunk orrba-szájba, mint a mostani fiatalok, akik isznak menet közben, ülve, állva, két korty ásványvíz minden telefonránézés között. Viszont irigyeltük az aratóktól a fejkvótás hetes söröket.

Hírdetés

Fel van adva most a lecke a tudósoknak, hogyan lehetne a nyári forróságból körülbelül 15 fokot télre elraktározni valahova, és akkor aztán szabadjára engedni.

Mennyi fűtést megtakarítanánk ezzel, és még Frans Timmermans brüsszeli politikus is gyakrabban zuhanyozhatna a EP képviselőtársai örömére, vagy akár moshatna is, nem csak szellőztetné a ruháit…  

Példaként egy hőséghíradó: Hétfő – olvadoznak az eszkimók jégkunyhói és a hűtőkben az eszkimó-jégkrémek. Kedd – jókedvű pingvinek napozgatnak a tengerparton, és nagyokat csobbannak az olvadozó jégtáblák között. Szerda – öngyulladásos szénakazlak helyettesítik országszerte a szlovák államiság tiszteletére gyújtandó tábortüzeket. Csütörtök – egy tanyán a tyúkok tükörtojást tojtak, a tehenek teje megaludt fejés közben, magától kiköpülődött a vaj. Péntek – az állatkerti víziló napok óta nem jött ki a medencéjéből ebédelni, kihívták az állatorvost, aki beugrott hozzá a vízbe. Szombat – internetkedvencek lettek a győri szökőkútban és egy érsekújvári parkban nyilvánosan szerelmeskedő párok, túlzásba vitték a szúnyogirtást. Vasárnap – összehangolták az európai fővárosok a szokásos nyári pride-parádék időpontjait és színeit.

Szinte nyomon követhető a hőhullám európai vándorútja, hogy mikor ér a schengeni határhoz, ahol a drótkerítés sem véd meg!

Csoda, hogy az emberek nyáron félelmükben egyáltalán ki mernek menni az utcára! Klímás (munka) helyek hiányában talán még az utcalányok is visszavonulnak ebben a forróságban.

Aztán azt is jó előre, szinte percnyi pontossággal beharangozzák, hogy mikor jön a várva várt hidegfront! Ha éjjel jön, az ablakban könyökölve várjuk izgatottan a felfrissülést, vagy az ágyban figyeljük, mikor mozdul meg első fuvallatra a kitárt ablakban a függöny. Ha nappal jön viharral, jó előre bevásárolunk, nehogy a bolt előtt kapjon el minket. Pedig egy kiadós nyári zápor jobban frissít minden 24 fokra állított klímaberendezésnél! Végül is mikor legyen meleg, ha nem nyáron? 

Megjelent a Magyar7 2022/27. számában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »