USA: A kettős állampolgárságú férfiak már nem hagyhatják el Ukrajnát

USA: A kettős állampolgárságú férfiak már nem hagyhatják el Ukrajnát

A kijevi amerikai nagykövetség bejelentette, hogy Ukrajna eltörölte azt a szabályt, ami kivételt adott a 18-60 év közötti férfiakra vonatkozó kiutazási tilalom alól abban az esetben, ha van külföldi bejelentett lakhelye. Az új szabály az amerikai-ukrán kettős állampolgárokra is vonatkozik.

Az ukrán törvények nem ismerik a kettős állampolgárság fogalmát, és a jelen körülmények között az kettős állampolgársokat Kijev kizárólag ukrán polgárként kezeli – és sorozza be. Ennek megfelelően a 18-60 év közötti férfiak kettős állampolgárságuk fennállása esetén sem hagyhatják el az országot.

Eddig abban az esetben kaptak felmentést a kiutazási tilalom alól, ha rendelkeztek külföldi lakhellyel. Ez a kivétel azonban június 1-jével megszűnt.

Hírdetés

Beszédes egyébként az amerikai nagykövetség felhívása is, ami szó szerint a következőket tartalmazza:

„Ha Ukrajnában tartózkodik és nem hagyhatja el az országot, keressen menedéket és tartsa be az összes helyi hatósági rendelkezést. Ha jelenleg nem tartózkodik Ukrajnában, nyomatékosan javasoljuk, hogy az USA 18 és 60 év közötti férfi állampolgárai, akik ukrán állampolgársággal is rendelkeznek, vagy kérvényeztek ukrán állampolgárságot, ne utazzanak Ukrajnába, ha nem akarnak meghatározatlan ideig az országban maradni. Rendkívül magas az esélye, hogy amerikai útlevéllel sem engedélyezik az ukrán hatóságok a kiutazásukat”

fogalmazott a kijevi amerikai nagykövetség, amely minden férfinak azt javasolta, hogy ne utazzon Ukrajnába.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »