Kanadában növényi alapú koronavírus elleni vakcinát fejlesztettek ki

Kanadában növényi alapú koronavírus elleni vakcinát fejlesztettek ki

Nyitókép: Medicago/Handout

A kanadai Medicago gyógyszergyár növényi alapú vakcinát fejlesztett ki, amely erős védelmet mutatott a koronavírus-fertőzéssel szemben. A társaság hamarosan otthon és külföldön is kérni fogja a kétdózisú vakcina regisztrációját.

A gyártó egy terjedelmes vizsgálatra hivatkozik, melynek során a vakcina előrehaladott állapotban 71 százalékos védelmet mutatott a Covid-19 betegséggel szemben. A vizsgálat több vírusvariánssal is dolgozott, beleértve a delta variánst is. Az omikron variánst azonban nem tartalmazta, ugyanis a vizsgálat idején ez a variáns még nem volt ismert.

Hírdetés

A québeci társaság tájékoztatása szerint hamarosan kérni fogja a vakcina regisztrációját Kanadában, majd az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és további országokban is.

A vizsgálatban 24 ezer felnőtt önkéntes vett részt, akik három hét különbséggel két koronavírus elleni vakcinát vagy placebót kaptak. A társaság állítása szerint a vakcina beadása után nem regisztráltak semmilyen súlyos egészségügyi problémát. Az olyan leggyakoribb mellékhatások, mint a láz és a fáradtság „enyhék és közepesek voltak“, de három napon belül lecsengtek.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »