Kampalai terrortámadás – Uganda egyesült az imában

Kampalai terrortámadás – Uganda egyesült az imában

Két öngyilkos merényletet követtek el november 16-án Uganda fővárosában, Kampalában, melyeket az Iszlám Állam vállalt később magára. A történtek után a vatikáni Fides hírügynökség egy helyi katolikus nővérrel vette fel a kapcsolatot.

„A kampalai helyzet még mindig feszült. A parlamentet még nem nyitották ki, és nem tudni, mikor indulnak újra az ülések. A rendőrség otthonmaradásra biztatja a civil lakosságot, és kéri, hogy csak akkor hagyják el a lakásukat, ha szükséges. Megdöbbentőek az öngyilkos merényletek képei, melyeket a híradóban mutattak, de ennek ellenére az élet megy tovább: az embereknek valahogyan haza kell vinnie a betevő falatot. Túl kell lépniük félelmeiken, és mi segíthetne ebben jobban, mint a mindennapos ima?” – így szólt Fernanda Cristinelli nővér jelentése a Fides hírügynökségnek. A nővér comboniánus misszionárius, a Comboniánus Gyermekközpont vezetője, mely az emberkereskedelem gyermek áldozatainak segít a felépülésben.

Cristinelli nővér arról a két robbanásról beszélt, melyek a kampalai rendőrség és a parlament közelében történtek. A halálos áldozatok száma immár öt, a merényleteknek 33 sérültje van. „A halálos áldozatok száma még növekedhet – tette hozzá a nővér –, mivel öt sebesült kritikus állapotban van. Az ugandai hatóságok már nyomoznak az ügyben, és az eddigi információk szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (Allied Democratic Forces) elnevezésű lázadó csoport felelős a támadásért, akik kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.”

Hírdetés

Ugandában, ahol korábban nem volt jellemző a terrorizmus, az elmúlt hónapban számos támadás történt: az első október 23-án, mikor felrobbant egy kampalai étterem; két nappal később egy második bomba robbant egy buszon, mely a Kampala-Masaka autópályán hajtott; majd egy harmadik október 29-én Nakaseke körzetben, Kampalától 60 kilométerre északra. Az Iszlám Állam magára vállalta az első két támadást.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »