Juraj Hrabko: Hegernek nincs köztársasági elnöki jogköre, csak informálisan tárgyal

Eduard Heger (OĽANO) tárgyalásai az esetleges új kormány támogatásáról és összetételéről egyelőre csak informálisak, Zuzana Čaputová államfőtől ugyanis nincs erre felhatalmazása. Hívta fel a figyelmet Juraj Hrabko publicista a TASR TV-ben.

Szerinte az államfőnek nem kell figyelembe vennie az informális tárgyalások eredményét, még akkor sem, ha összejön a 76 fős képviselői névsor a leendő kormánykabinet támogatásának ígéretével. Hrabko szerint ilyen kötelezettsége az államfőnek nincs, sem az alkotmányból, sem pedig a politikai hagyományokból eredően. „Különbséget kell tenni a közvetlenül a választások után kialakult és a választási időszakban kialakult helyzet között” – mutatott rá.

Politikai szempontból a 76 képviselő aláírása ugyanolyan értékű, mintha a miniszterelnök egy 76 pillangóból álló gyűjteményt hozott volna az államfőnek”

– állítja Hrabko.

Szerinte a képviselők aláírása önmagában nem garantálja a kormány fenntarthatóságát. „A közelmúltban Heger úr 91 képviselő aláírását vitte el az elnökhöz, és így is előbb szétesett, majd megbukott a kormánya” – emlékezett a publicista.

Hrabko szerint Heger helyzetét a tárgyalásokon az is nehezíti, hogy nem az őt támogató parlamenti párt vezetője, a kabinetje pedig néhány napja nem kapott bizalmat. Mint mondja,

Hírdetés

az egyik járható megoldás az lenne, ha az államfőt inspirálnák Michal Kováč exállamfő tettei Vladimír Mečiar kormányának bukása után, és megpróbálna megegyezni a politikai pártokkal a hivatalnokkormány összetételéről, amit a szlovák parlament is támogatna.

„Ez azt jelenti, hogy tárgyalásokat kell folytatni és megállapodást kell kötni, kompromisszumot kell találni, ahogyan azt Michal Kováč is megtalálta, akit akkor minden érintett nemcsak tiszteletben tartott, hanem a megegyezést be is tartották” – fűzte hozzá Hrabko.

Az államfő a parlamenti pártokkal való megegyezés nélkül is kinevezhetné a hivatalnokkormányt Eduard Heger jelenlegi ideiglenes kormányának helyébe. „Feltételezhető, hogy egy ilyen kormány egy hónap múlva nem kapná meg a parlament támogatását, hanem e nélkül, az elnök irányítása alatt kormányozna” – mondta Hrabko.

A közelgő népszavazással kapcsolatban, amely arról szól, hogy a választási időszak lerövidítésének lehetősége része legyen-e az alkotmánynak, Hrabko azt mondta, hogy ez nem pártreferendum.

Ez nem egy népszavazás, amelyet a politikusok írnának ki a parlamentben. Ez egy petíciós akció alapján kiírt népszavazás”

– fogalmazott. Az, hogy egyes politikai pártok támogatják, mások meg nem, nem lényeges. „Az a fontos, hogy minden választónak legyen lehetősége elmenni a népszavazásra, amelyen egy komoly kérdésben dönthet. Mindenkinek saját döntése, hogy részt vesz-e rajta vagy sem.  Aki ellenzi, annak megkönnyíti a dolgát, hogy „lábbal is szavazhat” – emlékeztetett Hrabko arra, hogy a népszavazás érvényességéhez a regisztrált választópolgárok több mint felének a részvétele szükséges.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »