Júliustól változások lépnek életbe a közúti forgalomban. Mikor hívjunk rendőrt baleset esetén?

Júliustól változások lépnek életbe a közúti forgalomban. Mikor hívjunk rendőrt baleset esetén?

2022. július 1-től változik a közlekedési baleset fogalma, amely azt is meghatározza, hogy baleset esetén mikor kell rendőrt hívni.

Néhány sofőrnek parkoláskor nincs szerencséje, és előfordul, hogy ennek egy idegen autó látja a kárát. Amíg eddig a rendőr érkezésére kellett várni a biztosítási kárigény benyújtásához, idén július 1-jétől módosul a közúti közlekedésről szóló törvény.

„A 64-es paragrafus többek között azt is előírja, hogy baleset esetén mikor kell rendőrt hívni“ – mondta az Aktuality.sk-nak Pavol Michalec, az Universal brókerház nem-életbiztosítási szakértője.

Közlekedési baleset helyett káresemény

Az eddig érvényben lévő előírás szerint, ha a járműben vagy az ingatlanban keletkezett kár nem haladta meg a 3 990 eurót, az káreseménynek minősült. Ezen összeg felett viszont már közlekedési balesetről volt szó.

„Káresemény esetén nem szükséges rendőrt hívni, ha a résztvevők megegyeztek abban, hogy ki volt a bűnös, senki nem sérült vagy halt meg, nem szivárgott ki veszélyes anyag, és egyik résztvevő sem volt kábítószer hatása alatt“

– magyarázta Michalec.

Júliustól azonban változás történik. Nem közlekedési balesetnek, hanem káreseménynek minősül minden olyan esemény, amely a járműforgalommal közvetlenül összefüggésben következik be és csak anyagi kárt okoz, annak mértékétől függetlenül.

Hírdetés

„A fentiek azonban csak akkor lépnek érvénybe, ha a résztvevők a megállapodtak a vétkességben, és közösen aláírtak egy nyomtatványt a keletkezett kár megtérítéséről”

– mutatott rá a szakértő.

Gyorsabb megoldás

Michalec megjegyezte, hogy a definíció változtatásával jelentős időt takarítanak meg a balesetben résztvevőknek, hiszen nem kell megvárniuk a rendőrök kiérkezését, egyúttal a közúti forgalom akadályozása is csökken.

  „2022. július 1-jétől nem kell foglalkozni a becsült kárösszeggel, ha két jármű ütközik. A változtatás előnye, hogy sokszor nehéz vagy lehetetlen a helyszínen megállapítani a kár mértékét”

– jegyezte meg a szakértő.

Természetesen az ilyen káresemény bekövetkezésének előfeltétele, hogy a résztvevők megegyezzenek abban, hogy ki a felelős a balesetért. „A káreseményt a baleseti jegyzőkönyv kitöltésével a rendőrség jelenléte nélkül is meg lehet oldani. A résztvevők a következő eljárást már közvetlenül a bűnös biztosítótársaságával intézik” – magyarázta.

A helyzet azonban teljesen más, ha valaki megsérül vagy meghal, illetve az egyik sofőr alkohol, kábítószer vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt állt. Ebben az esetben az eddigiekhez hasonlóan ki kell hívni a rendőröket.

Aktuality.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »