Jubileumot ünnepelt a 70 éves dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium – KÉPGALÉRIÁVAL

A dunaszerdahelyi magyar tanítási nyelvű gimnázium számára igazi örömünnep volt a mai, hiszen nemcsak megalakulásának hetvenedik születésnapját tarthatta meg méltóképpen, de hivatalos keretek között átadták a nagyérdeműnek az iskola többfunkciós sportpályáját, amelynek támogatója Nagyszombat Megye Önkormányzata volt.

250 ezer eurós támogatást különített el Nagyszombat megye Önkormányzata a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium többfunkciós sportpályája megépülésének céljából. A kétéves projektet két szakaszban valósították meg: tavaly sikerült átadni az első felét a felújított sportpályának, idén pedig a sportpálya második szakaszának megépülése is befejeződött, amelynek köszönhetően teljesen újjáépült az iskola kosárlabda- és röplabdapályája is.

Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič a sportpálya hivatalos átadóján elmondta, hogy az álmok valóra váltak azáltal, hogy megépült a sportpálya, ugyanis modern, biztonságos és nagyon szembetűnő sportlétesítmény látott napvilágot a Vámbéry Ármin Gimnázium udvarán.

Hájos Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében hozzátette, hogy az ő diákéveiben a gimnáziumban ilyen jellegű sportpályát nem tudtak használni a diákok, ezért bízik abban, hogy mindenki kellőképpen kihasználja majd a pálya adottságait, és vigyázni fognak rá nemcsak az intézmény mostani látogatói, hanem a következő generáció képviselői is.

Az 1951-es év meghatározó volt Dunaszerdahely és az egész Csallóköz életében. Megnyitotta kapuit a Dunaszerdahelyi Általános Műveltséget Nyújtó Középiskola, a későbbi Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, a mai Vámbéry Ármin Gimnázium. Tavaly volt hivatalosan 70 éves az intézmény, de a covid-járvány miatt nem tarthatták meg az ünnepséget, idén azonban végre ez is megvalósulhatott.

Az iskola fontos célkitűzése volt, hogy művelt, felvidéki értelmiséget, embereket képezzen. A sportesemények mellett a vezetőség nagy hangsúlyt fektet a magyar kultúra és hagyományok továbbadására, a művészetek szeretetére, valamint a tudomány megismerésére.

A dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban tartott ünnepi gálaműsor is ezt bizonyította, hiszen a hetvenéves megemlékezésen a jelenlegi diákok és a volt gimisek is bemutatták tehetségüket a színpadon.

Hírdetés

Berényi József, Nagyszombat megye alispánja ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy olyan világot élünk, amelyben mindenütt a versenyhelyzet uralkodik:

„Ahhoz, hogy ezt a versenyhelyzetet sikeresen magunk mögött tudjuk, együttműködésre van szükség. Az iskolákban – mint ahogy a Vámbéry gimnáziumban is – négy fontos elem együtt dolgozása elengedhetetlen: a szülőké, akik bizalmat szavaznak a magyar oktatás irányába, a diákoké, akik számára a gimnáziumban töltött négy év meghatározó, a pedagógusoké, akik önmagukból adnak át mindig többet és többet. S nem utolsó sorban a fenntartóé, aki biztosítja a megfelelő körülményeket a tanítás és a tanulás megpróbáltatásaihoz.

Képviselőtársaimmal azon dolgozunk, hogy a kellő feltételeket megteremtsük a régióban, s hangsúlyozom, hogy a Vámbéry Ármin Gimnázium létfontosságú intézmény – magyarságunk megmaradása érdekében is fontos, hogy még sokáig fennálljon ez az iskola. Hiszen a magyar iskolák fejlesztését is feladatunknak tartjuk – ezt bizonyítja a többfunkciós sportpálya átadása is a gimnázium udvarán”

– jelentette ki Berényi József.

Valkai Anett 2019-től igazgatja a gimnáziumot. Kijelentette:

Az alma mater meghatározó szerepet tölt be minden ember életében. Korábbi nemzedékek nélkül nincs minőségi iskola, és minőségi iskola nélkül nincs jövőbeni nemzedék”.

Az ünnepélyen az iskola vezetősége köszönetet mondott a nyugalmazott pedagógusoknak, akiknek köszönő oklevelet és plakettet adtak át. Az ünnepségen felszólalt Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is, majd az ünnepély a fiatal diákok zenés összeállításával ért véget, amely megható volt mindenki számára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »