Jubileumi évad a Komáromi Jókai Színházban

Jubileumi évad a Komáromi Jókai Színházban

Megnyitotta 70. évadát a Komáromi Jókai Színház. Az intézmény vezetése tegnap ebből az apropóból tartott sajtótájékoztatót.

„Szeretnénk, ha ez az évad a közösség ünnepe lenne. Ha múlt és jelen, jelen és jövő, generációk, értékrendek, alkotók és közönség találkozásáról, közeledéséről szólna. Ez a hetven év nem csak a mienk, nem is szeretnénk kisajátítani” – mondta Varga Emese, a színház művészeti vezetője.

Gál Tamás színiigazgató szerint jelenleg biztatóbb a színház anyagi helyzete, valamint az ünnepi évad költségvetése, mint amiről tavaly ilyenkor be tudtak számolni. Több pályázatuk is eredményes volt a Kisebbségi Kulturális Alapnál, a magyar és a szlovák állam részéről is érkezik támogatás, így méltóképpen ünnepelhetik a jubileumot. Az első rendezvény október 1-én lesz, amikor gálaműsorral és szimpóziummal emlékeznek meg a színház 1952-es megalakulásáról.

Hírdetés

Szó esett a társulatot érintő változásokról is: Culka Ottó Nyitrán folytatja a pályafutását, leszerződött viszont Komáromba a pozsonyi Színművészeti Egyetemen frissen végzett Szebellai Dániel. A vmk-val közösen idén is megrendezik a Bérletek éjszakáját – augusztus 29-én a Tiszti pavilonban várják az érdeklődőket.

A nagyszínpadon 6 produkciót kínál nézőinek a színház: ezek közül 3 saját bemutató, 3 pedig Miskolcról, Székesfehérvárról és Sopronból érkezik. A Benkő Géza Stúdiószínpadon 4 előadást mutatnak be, emellett itt elevenedik meg N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátéka is.

A tavalyi stúdióbemutató után szeptember 16-tól a nagyszínpadra kerül Schwechtje Mihály: Az örökség című darabja Rédli Károly rendezésében. További bemutatók: František Langer: Külváros (rendező: Martin Huba), Camoletti: Boeing, Boeing (rendező: Bagó Bertalan), Dés–Geszti–Grecsó: A Pál utcai fiúk (rendező: Rédli Károly), Sík Sándor: István király (rendező: Pataki András), Ibsen: Babaház (rendező: Béres Attila). Stúdió-előadások: Pownall: Mesterkurzus (rendező: Bagó Bertalan), Zorin: Varsói melódia (rendező: Czajlik József), Tóth Attila: Mindennapi tenyerünket (rendező: Telihay Péter), Lucskay–Forgács–Czajlik: Apa, anya, pia (rendező: Czajlik József).


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »