Jön a KSH nagy régiós üzemanyagár-összehasonlítása – a nap hírei

Jön a KSH nagy régiós üzemanyagár-összehasonlítása – a nap hírei

Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatát sürgeti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Európa progresszív liberális óceánjában Magyarország a különbözőség szigete – mondta Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián.

Pénteken teszi először közzé a régiós és a magyar üzemanyagárak összehasonlítását szolgáló adatait a KSH. Az információkat ezután hetente közlik. A statisztikai hivatal az Eurostat adataiból számol régiós átlagárat a 95-ös benzinre és dízelüzemanyagokra. Hétfőn a nemzetgazdasági miniszter arról beszélt: csak a KSH által megállapított régiós üzemanyagár-átlag ismeretében dönt a kormány, hogy beavatkozik-e az üzemanyagpiacon.

Tovább drágul pénteken a benzin, olcsóbb lesz viszont a gázolaj. A 95-ös nagykereskedelmi ára 7 forinttal emelkedik, 650 forintra. A dízel ára 6 forinttal csökken, 647 forint környékére. Eközben a Magyar Ásványolaj Szövetség közölte: az első negyedévben 1,9 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás.

Márciusban az Európai Unióban 2,6 százalékra, míg az euroövezetben 2,4 százalékra lassult az éves infláció mértéke az Eurostat második becslése szerint. A magyar infláció márciusban még mindig a legmagasabbak között volt Európában, a felső harmadban helyezkedik el.

Négy hónap alatt 40 ezren nyitottak online értékpapír-számlát és 60 milliárd forintért vásároltak állampapírt – ismertette a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook-bejegyzésében kiemelte: tavaly december óta mobilapplikáción vagy számítógépen keresztül mindössze néhány kattintással lehet számlát nyitni a Magyar Államkincstárban.

A vendégmunkások aránya alacsony, szó sincs arról, hogy külföldiek tömege lepte volna el Magyarországot – hangsúlyozza a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor azt közölte: a Magyarországon tartózkodó külföldiek létszáma a KSH adatai szerint 2010 óta 53 ezerrel emelkedett, ami évi 4 ezer fős átlagos növekedést jelent.

Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatát sürgeti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A testület arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

Szombaton kezdődik a választási kampányidőszak. Ettől a naptól lehet ajánlásokat gyűjteni az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra, illetve pártlistát ajánlani az európai parlamenti választásra.

Hétpontos Budapest-tervvel győzné le Karácsony Gergelyt a kormánypártok főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra kampánynyitóján úgy vélte, hogy akik most vezetik Budapestet, nem szeretik a várost, csak a pénzt és a hatalmat, és azt mondta: összeállt a harmadik Gyurcsány-kormány a városházán. Ezért azt ígérte, hogy kiszabadítják Budapestet Gyurcsány Ferenc és embereinek fogságából.

Hírdetés

Feljelentést tett Budai Gyula a Lánchíd felújításával összefüggésben. A fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: kapott egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban, és ezek szerinte felvetik a hivatali vesztegetés bűncselekményét.

A Tisza Párt közzétette pályázat útján kiválasztott civil jelöltjeit az európai parlamenti választásra. A listavezető Magyar Péter.

Lemondott az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője, Erdei Sándor – írta a Népszava. A Belügyminisztérium ezt megerősítette, és azt is közölte: a saját kérésére, április 15-ei hatállyal leköszönő országos igazgató helyett Csipkés Attila látja el a feladatkört.

A gyermekvédelmi rendszer egészének megújítását sürgeti az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a kormány tévúton jár a gyermekvédelem ügyében, csak a több szigorban tud gondolkodni, holott a büntető törvénykönyv szigorításával nem fog tudni megoldani semmit.

Európa progresszív liberális óceánjában Magyarország a különbözőség szigete – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián tartott brüsszeli pódiumbeszélgetésen. Korábban a kormányfő újságíróknak a NatCon második napján azt mondta: a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon.

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Csehországban már a közeljövőben a házastársakhoz hasonló jogokkal rendelkezhetnek az azonos nemű párok. A szenátus közvetlenül az államfőhöz utalta az erről szóló jogszabályt aláírásra.

Görögországban 24 órás sztrájkot tartanak a közlekedési alkalmazottak és szállítmányozásban dolgozók az alacsony bérek és a növekvő árak miatt. Görögországban április elején 6,4 százalékkal emelték a minimálbért, így az jelenleg 830 euró, mintegy 327 ezer forint.

Halálos áldozatot is követeltek a heves esőzések az Egyesült Arab Emírségekben. Az országban kedden több mint másfél évnyi eső esett. Az Emirates légitársaság a dubaji nemzetközi repülőtérről induló járataira szerda éjfélig felfüggesztette az utasfelvételt.

6,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán délnyugati részét – jelentette az Egyesült Államok Földtani Intézete. A japán nukleáris szabályozó hatóság közölte, hogy a térségben található Ikata atomerőműben nem észleltek rendellenességet, az erőmű a szokásos módon működik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »