Jókora történelmi szeszfőzdét tártak fel a kínai régiszek

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori (?) lepárlóüzem romjait tárták fel az ország keleti részén lévő Anhuj tartományban – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

A Ming-dinasztia (1368–1644) és a Csing-dinasztia (1644–1911) idején működő szeszfőzde maradványaira építőmunkások bukkantak a tartomány Szujhszi járásában. (A dinasztiák és évszámok alapján ókorról szó sincs – a szerk.)

A régészek eddig csaknem háromezer négyzetméternyi részt tártak fel a mintegy 18 ezer négyzetméteres területből, ahol a szeszfőzéshez szükséges berendezéseket, egyebek mellett három lepárlótűzhelyt és több mint 30 fermentálótartályt találtak – számolt be Csen Csao, a tartományi régészeti intézet kutatója.

Hírdetés

A felszínre került csaknem 600 lelet között továbbá ivótálkák, cigarettatartók, tubákospalackok szerepeltek, melyek közül több a Ming-korra jellemző, fehér-kék mintázatú porcelánból készült. Csen rámutatott: a jó állapotban megmaradt felszerelésen keresztül megismerhetővé válik a Kína északi részén mesteri szinten űzött szeszkészítés hagyománya.

A kutató hozzátette: a jelenlegi a negyedik Kínában feltárt antik lepárlóüzem. Korábban a délnyugati Szecsuán tartományban bukkantak két, illetve az ország keleti részén fekvő Csianghszi tartományban egy további hasonló üzemmaradványaira.

Az Anhujban felfedezett szeszfőzde romjainak ásatási munkálatai jelenleg is folynak.

(MT nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »