Johannis üdvözölte, hogy Franciaország kész katonailag segíteni Romániát

Klaus Johannis államfő Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert fogadta csütörtökön a Cotroceni-palotában, és az EU keleti határainál és a Fekete-tenger térségében kialakult helyzetről tárgyaltak.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a találkozón az államfő méltányolta a francia diplomácia vezetőjének jelenlétét a Románia uniós csatlakozásának tizenötödik évfordulóján tartott ünnepi parlamenti ülésen, és támogatásáról biztosította Franciaországot az EU soros elnökségének ellátásában.

Hírdetés

A megbeszélésen Johannis üdvözölte Emmanuel Macron francia elnöknek azt a korábbi bejelentését, miszerint Franciaország kész katonai jelenléttel szerepet vállalni Románia biztonságának erősítésében. Az államfő szerint ez bizonyítja Párizs szolidaritását és elkötelezettségét az elrettentés és a védelem megerősítése iránt a NATO keleti szárnyán.

Az elnöki hivatal beszámolója szerint a találkozón Klaus Johannis ‘rendkívül aggasztónak’ minősítette az Európai Unió keleti határán és a Fekete-tenger térségében kialakult helyzetet, hangsúlyozva, hogy a politikai párbeszéd folytatásával kell megoldást találni a feszültségek enyhítésére. Ugyanakkor úgy értékelte, hogy a szövetségesek jelenlétének megerősítésére és összehangolására van szükség Európának ebben a térségében.

A francia külügyminiszter hangsúlyozta: jelenléte Bukarestben Románia uniós csatlakozásának évfordulóján újabb bizonyítéka a nagyon jó kétoldalú stratégiai partnerségi kapcsolatoknak és a román-francia együttműködésnek. Jean-Yves Le Drian tájékoztatta vendéglátóját arról, hogy a francia elnökség célkitűzése az uniós védelmi politika kereteit rögzítő Stratégiai Iránytű elfogadása a márciusi EU-csúcson.

A francia külügyminiszter ugyanakkor ismertette országa álláspontját az orosz-ukrán válságról. E szerint Párizs a diplomáciai párbeszéd folytatását tartja megoldásnak a feszültségek enyhítésére, többek között a normandiai formátumban (Ukrajna, Franciaország és Németország, valamint Oroszország). Jean-Yves Le Drian közölte azt is, hogy Franciaország aktívan támogatja a NATO keleti szárnyának védelmére irányuló erőfeszítéseket, és hangsúlyozta az EU és a NATO közötti együttműködés fontosságát. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »