Johannis megszólalt: hétfõn kezdi a konzultációt a pártokkal, és elõrehozott választásokról szó sem lehet

Johannis megszólalt: hétfõn kezdi a konzultációt a pártokkal, és elõrehozott választásokról szó sem lehet

Klaus Johannis szerint a gyakorlatban szinte lehetetlen, hogy teljesüljenek az előre hozott választások kiírásának a feltételei.

Az államfő erről a cernavodai atomerőműnél tett csütörtöki látogatásán (egyre biztosabb már, hogy még két reaktorral bővítik az erőművet – erről ITT olvashatsz) nyilatkozott az újságíróknak. Kifejtette, hogy az előre hozott választások kiírása inkább csak egy elméleti lehetőség Romániában, mert az alkotmányt úgy szövegezték meg, hogy szavatolja a parlamenti stabilitást.

‘A gyakorlatban szinte lehetetlen kiírni az előre hozott választásokat, nem is beszélve arról, hogy ez valószínűleg nem is lenne kívánatos. Még egy év sem telt el a parlamenti választások óta. Milyen változásokat hozhatnának az előre hozott választások? A pártok várhatóan ugyanazokat az eredményeket érnék el, esetleg kisebb módosulásokkal, és ugyanott tartanánk, ahol most vagyunk’ – jelentette ki Klaus Johannis.

Az államfő megjegyezte: az előre hozott választásokat szorgalmazó párt (a PSD – szerk. megj.) voltaképp kibúvóként használja ezt a célkitűzést.

Hírdetés

Johannis elnök hétfőre hívja konzultációra a parlamenti pártok képviselőit a kormányválság feloldása érdekében, az egyeztetések első fordulója tehát hétfő délben kezdődik.

Az államfő ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy mind a kormány, mind Florin Cîţu miniszterelnök a törvényes előírásoknak megfelelően és korrektül teszi a dolgát.

A cernavodai sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésével az államfő azokra a vádakra utalt, amelyek szerint a kormányfő csak a PNL, az RMDSZ és a PSD polgármesterei által vezetett településeknek utalt ki összesen egymilliárd lejt a kormány tartalékalapjából.

‘Világos, hogy egyes önkormányzatoknak a kormány támogatására van szüksége. Valószínűleg egyesek azért elégedetlenek, mert frusztrálja őket, hogy nem ők oszthatják a pénzeket’ – jegyezte meg Klaus Johannis.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »