Jogfosztott szülők és férfiszervezetek tüntettek a parlament előtt az egyenlő szülői jogokért – Videótudósítás

Jogfosztott szülők és férfiszervezetek tüntettek a parlament előtt az egyenlő szülői jogokért – Videótudósítás

Novemben 7-én vasárnap jogfosztott szülők és férfiszervezetek vonultak az Emberi Erőforrások minisztériuma és a Parlament elé. A demonstráció résztvevői egyenlő szülői jogokat, a családjog átfogó reformját, a váltott gondoskodáshoz való jog alapértelmezetté tételét, tisztességes bírósági és gyámhatósági eljárásokat és valódi, működő gyermekvédelmet követeltek.

Köztudott, hogy a válás utáni gyermekelhelyezési ügyek túlnyomó többségében (80-90 százalékában) megvonják az édesapák gyermekfelügyeleti  jogát, aminek köszönhetően ma apák százezrei-milliói élhetnek úgy, hogy csak hetente-kéthetente pár órára láthatják gyermekeiket, nincs többé beleszólásuk a gyermek nevelésébe, nincs joguk, hogy a gyermeket elvigyék magukkal egy nyaralásra, nem mehetnek el egy szülői értekezletre sem, nem szólhatnak bele, hogy mit és miként tanuljon vagy sportoljon a gyermek, sőt a jog alapján még a gyermek balesete, súlyos betegsége esetén sem rendelkezhetnek arról, hogy milyen gyors-életmentő vagy hosszútávú gyógykezelést kapjon a gyermek.

Hírdetés

Mindezek miatt a magyar férfijogi aktivisták már hosszú ideje küzdenek azért, hogy kieszközöljék az elavult magyar családjog reformját. Több férfijogi-apajogi szervezet egységesen sürgeti, hogy a szülők válása esetén alapértelmezett lehetőséggé váljon a közös szülői felügyelet és a gyermekek váltott elhelyezésének gyakorlata.

Miden bizonnyal a férfiszervezetek követelései is jelentős szerepet játszhattak abban, hogy ebben az évben az Igazságügyi Minisztérium jogi szakértők és civilszervezetek bevonásával átfogó családjogi reformok előkészítést kezdte meg. Azonban sajnálatos módon az eredeti terveknek csak egy kisebb része került eddig beterjesztésre a parlament elé, pedig a minisztérium csomagján túl is akadna még tennivaló.

A férfiszervezetek csatlakoztak a jogfosztott szülők által szervezet tüntetéshez is; mind aktív részvétellel, mind a sajtó és a politikai élet felé történő közvetítéssel igyekeznek tenni az apajogi követelések célba juttatásáért. Egyébként már egy hónappal ezelőtt is részletes petíciót juttattak el a kormányzatnak, amelyben a férfiakkal szembeni jogi diszkrimináció ellen és az apai jogokért emeltek szót. A Férfihang.hu erről szóló cikke ezen a webcímen olvasható. A férfiak civilszervezetei elszántak az intenzív politikai fellépésre. További demonstrációkkal, az érintett minisztériumok és a parlamenti képviselők rendszeres megkeresésével szándékoznak megkövetelni azt az alapos jogreformot, amire már régen megérett a magyar családjog és a társadalompolitika.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »