Joe Biden görög közvetítéssel juttatna fegyvereket Ukrajnának

Joe Biden görög közvetítéssel juttatna fegyvereket Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök Görögországon keresztül kívánja megkerülni az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatás elleni kongresszusi ellenállást, jelentette a Forbes magazin kedden, hozzátéve: Az Egyesült Államok azzal a feltétellel szállít fegyvereket Athénnak, hogy Görögország saját felesleges felszereléseit Kijevnek adományozza.

Biden a felesleges védelmi cikkek (EDA) néven ismert jogszabályt tervezi felhasználni, amely lehetővé teszi az amerikai elnök számára, hogy bizonyos fegyverrendszereket feleslegessé nyilvánítson, és azokat olcsóbban adományozza vagy eladja partnerországoknak.

A görög média szerint az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy két C-130H Hercules katonai szállító repülőgépet, 60 Bradley páncélozott harcjárművet és tíz P-3 Orion járőrgép hajtóművét adományozzon Athénnak.

Hírdetés

A csomagban három Protector-osztályú járőrhajó és teherautók is szerepelnek, Görögország ezen felül megkapja a hőn áhított F-35 vadászrepülőgépeket.

Sajtóértesülések szerint a görög kormány és a hadsereg parancsnoksága készen áll arra, hogy a felesleges felszereléseket Ukrajnának szállítsa.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »