Jó ötlet-e a bárányhimlőparti?

Jó ötlet-e a bárányhimlőparti?

A bárányhimlőparti annyit jelent, hogy egy aktuálisan bárányhimlős gyermekhez egészségeseket visznek, hogy azok is elkapják a bárányhimlőt. Sokan azt gondolják, hogy ez helyes lépés. Még ma is él a tévhit, miszerint jobb, ha gyermekünk minél hamarabb átesik ezen a betegségen. Kétségtelen, hogy gyermekkorban kevesebb a szövődményes lefolyás. A 21. században azonban felesleges és kockázatos elszenvedni ezt a közel sem veszélytelen betegséget.

Szomorú, de előfordul, hogy nemcsak a szülők, de az egészségügyi dolgozók is terjesztik a tévhitet, hogy jó, ha a gyermek elkapja a bárányhimlőt. Az újabb tudományos információk általában nagyon lassan érik utol a szakembereket. A fenti gondolkodásmód a régmúltból ered. Tudták ugyanis, hogy serdülő-, vagy felnőttkorban sokkal súlyosabb lehet a betegség lefolyása, gyakrabban jár szövődménnyel. Nem volt más választás, mint azon igyekezni, hogy mihamarabb megfertőződjenek ezzel a vírussal. Ugyanakkor a fiatalon elkapott bárányhimlő is okozhat súlyos szövődményeket. Ma, amikor jó minőségű védőoltásokkal rendelkezünk, már nem igaz, hogy oltás helyett jobb, ha a gyermek minél előbb, természetes úton fertőződik meg.

A bárányhimlő 

Cseppfertőzéssel terjed, és közösségben az egyik legragályosabb gyermekbetegség. A járványok időszaka jobbára télre és tavaszra tehető, főként a 3 és 12 éves kor közöttiek szokták elkapni. Okozója a herpeszvírus egy fajtája, a varicella-zoster. A betegség a legtöbb esetben könnyen gyógyul, de minden tizedik esetben szövődmények is kialakulhatnak.

A betegség lappangási ideje 7-21 nap. Tünetei: az egész testet, nyálkahártyát beborító, viszkető kiütések, amelyek hólyagossá válnak, majd pörkösödnek (varasodnak), láz, gyengeség, étvágytalanság, hasfájás lehet. 

A tünetek megjelenése előtt 2 nappal és egészen a hólyagok leszáradásáig fertőz a páciens. A betegség lefolyási ideje egyszerű esetben is 10-14 nap. Ritkán, de előfordul, hogy valaki többször bárányhimlős. 

Súlyosabb esetben szövődmények léphetnek fel: tüdőgyulladás, idegrendszeri gyulladás (kisagyi gyulladás, agyvelő-, agyhártyagyulladás), májgyulladás. A kórházi kezelés hetekig eltarthat. A fertőzés után érgyulladás alakulhat ki például a szemben, amely vaksággal járhat, vagy az agyban, amely a gyermekkori stroke oka. Ha a kiütések baktériummal fertőződnek felül, gennyes bőrgyulladás, véráramfertőzés, sokszervi elégtelenség alakulhat ki. A gyermekintenzív osztályokon a bárányhimlő súlyos szövődményei miatt kezelésre szoruló gyerekek 76%-a korábban teljesen egészséges volt.

A bárányhimlő igénybe veszi az immunrendszert. Gyógyulása után gyakrabban kaphat vírusfertőzést a gyermek. A bárányhimlő vírusa a betegség után a szervezetben marad, visszahúzódva a gerincvelő melletti idegdúcokban velünk él. A szervezet gyengülésével, megterhelő életszakaszban, vizsgaidőszak vagy várandósság alatt, öregkorban ismét erőre kaphat, reaktiválódhat és rendkívül kellemetlen, leggyakrabban a törzsön jelentkező hólyagos kiütésekkel járó betegséget, övsömört okoz.

Különösen veszélyeztetettek súlyos fertőzésre az újszülöttek, ha édesanyjuk korábban nem esett át a fertőzésen és a szülést megelőző 5 napon belül, vagy 2 nappal utána lesz bárányhimlős az anya. Az első trimeszterben átvészelt bárányhimlő magzatkárosodáshoz vezethet. Ezért kiemelten fontos, hogy a leendő édesanyák még a várandósság előtt védettséget szerezzenek.

A bárányhimlős gyerek ápolása

A bárányhimlő enyhe lefolyású esetei csak tüneti kezelést igényelnek. 

• A gyermek ne fürödjön, hanem inkább langyos vízzel zuhanyozzon, a bőrét ne töröljük, csak puha törölközővel itassuk fel a vizet, hogy a hólyagokat ne sértsük.

• Ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet.

Hírdetés

• A kiütéseket ne kenjük be semmivel, ugyanis a hólyagokat érő bármilyen készítmény növeli a bakteriális felülfertőződés esélyét.

• A körmöket vágjuk rövidre és gondosan tartsuk tisztán.

• Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval célszerű betakarni a beteg gyermeket.

• Lázat csillapíthatunk, ha a gyermek közérzete rossz. Gyermekkorban szalicilát tartalmú készítmények (aszpirin, acylpyrin) használata 12 éves kor alatt tilos.

• A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek. Ezek a cseppek vagy tabletták belsőleg hatnak.

• Csak súlyos esetekben, immunhiányos állapotban indokolt vírusellenes gyógyszer adása, amelyről a kezelőorvos dönt.

A bárányhimlő védőoltással megelőzhető

Szlovákiában még nem, de több nyugat-európai országban és 2020-tól Magyarországon is kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás. Bár az Egyesült Államokban nem kötelező, de 50 tagállamból 49-ben az általános iskolai felvétel követelménye, hogy oltva legyen a gyermek.

Sajnálatos, hogy az egészségügyi biztosítók nálunk még nem térítik az oltóanyag árát.

Optimális, ha a kisgyermekek a közösségbe kerülés előtt, a második életévben kapják meg a bárányhimlő elleni védőoltást az egyéb kötelező oltások mellett. Ha idősebb testvér is van a családban, akár 9 hónapos kortól oltható a baba. 

A két dózis beadása között legkevesebb 4 hétnek kell eltelnie. Egyik védőoltás sem nyújt százszázalékos védelmet, de minden esetben enyhíti a betegség lefolyásának súlyosságát. A védettség hosszú időre szól, ennek tartama azonban egyelőre nem ismeretes, hiszen a vakcina 1995 óta létezik. 

Dr. Kulcsár Andrea infektológus főorvos, védőoltási szaktanácsadó szerint „a gyermek számára a legfölöslegesebb szenvedést a bárányhimlő, illetve szövődményei okozzák. Azért fölösleges, mert egyszerűen megelőzhető. A 21. században bűn megbetegedni és bűn szenvedni olyan betegségtől, ami elkerülhető volna”.

Útravaló tudnivaló:

Megjelent a Magyar7 2023/18.számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »