Jó kis süketek párbeszéde volt az amerikai-kínai külügyérek találkozója

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélésén ismét azzal vádolta meg Pekinget, hogy támogatja az "orosz háborús gépezetet" Ukrajnában.

Azt mondta: "mély aggodalommal tölti el (az Egyesült Államokat), hogy Kína támogatja az orosz hadiipart, amely táplálja az orosz háborús gépezetet és állandósítja azt a háborút, amelynek Kína állítása szerint véget akar vetni".

"Nem áll szándékunkban elhatárolni Oroszországot Kínától" – folytatta Blinken az ENSZ Közgyűlés alkalmával tartott sajtótájékoztatón. "Az ő kapcsolatuk az ő dolguk, de amennyiben ez a kapcsolat azt jelenti, hogy Oroszországnak kell biztosítani, amire szüksége van a háború folytatásához, az számunkra problémát jelent" – mondta.

Példaként említette, hogy Oroszország szerszámgép importjának 70 százalékát és elektronikai termék behozatalának 90 százalékát kínai cégek szállítják.

Hírdetés

Blinken elmondta, hogy felvetette Kína "veszélyes és destabilizáló tevékenységét" a Dél-kínai-tengeren, és megvitatta a két nemzet hadserege közötti kommunikáció javítását.

A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Vang közölte Blinkennel, hogy "az Egyesült Államoknak nem szabadna mindig bajt szítani a Dél-kínai-tengeren, és nem szabadna aláásnia a térség országainak a béke és stabilitás fenntartására irányuló erőfeszítéseit". Hangsúlyozta: Kína ragaszkodik ahhoz, hogy a közvetlenül érintett országokkal fennálló nézeteltéréseket párbeszéd és konzultáció útján oldja meg".

A közlemény szerint a találkozó során Vang Ji elítélte a kínai gazdaság, kereskedelem és technológiai ágazat "elnyomását" az Egyesült Államok részéről.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »