Jelentősen csökkentette lábnyomát Turócszentmárton legnagyobb bevásárlóközpontja

Jelentősen csökkentette lábnyomát Turócszentmárton legnagyobb bevásárlóközpontja

Új, az energiaigények mintegy 25%-át fedező napelemes rendszert kapott Turócszentmárton (Martin) legnagyobb bevásárlóközpontja, a Tulip. A beruházást az üzemeltető az egyébként is időszerű tetőfelújítással kötötte össze, a rendszer a megújult felületből jelen állapotában 2400 négyzetmétert fed le, de további bővítése várható.

Az 1100 táblából álló, keletre és nyugatra tájolt, optimalizált rendszer folyamatosan ellátja árammal a bevásárlóközpontot, és ‒ szemben például a lakossági felhasználású rendszerekkel ‒ épp akkor, nyitvatartási időben termel áramot, amikor arra szükség van. A megoldás évente átlagosan mintegy 600 MWh tiszta energiát képes előállítani, ami a bevásárlóközpont felhasználásának 25%-át fedezi, így ugyanennyivel csökkenti a hálózati áram felhasználását. Ez a mennyiség jelen árakon mintegy évi 100 ezer euró megtakarítást jelent a tulajdonos és az üzletek bérlői számára, míg az intézmény CO2-kibocsátását 390 tonnával csökkenti ahhoz képest, mintha ezt az energiát szénerőművekkel állították volna elő.

Az egység tulajdonosa és üzemeltetője, az Alfa Group nyilatkozata szerint mindez csak az első lépés a zöldberuházások sorában. Terveik szerint, az aktuális trendekre és igényekre reagálva hamarosan sor kerül a napelemes rendszer további, 20%-os bővítésére, illetve egy fejlesztéssel emelni fogják az elektromos töltőállomások számát és teljesítményét.

Hírdetés

***

Az Alfa Group egy nemzetközi, a régióban is jelentős ingatlancsoport, mely Szlovákiában több, mint 42 000 m2 üzleti ingatlant ad ki. A csoport hazai éves forgalma 2022-ben meghaladta a 8 000 000 Eurót.

(Juhász Gergely, sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »