Japán arisztokraták különös magyarországi útja

Japán arisztokraták különös magyarországi útja

Csütörtökön Magyarországra utazik Akisino japán herceg, Akihito császár fiatalabb fiúgyermeke. A most 51 éves japán méltóság útjáról a császári udvar múlt héten adott hírt, az eseményről a japán média is beszámolt. A közlemény szerint Akisino augusztus 23-ig tartózkodik majd hazánkban, lánya, Mako hercegnő pénteken csatlakozik hozzá. A látogatás azért is izgalmas, mert a japán uralkodóház fontos változás előtt áll. Akisino herceg édesapja, a most 83 éves Akihito császár jövőre nyugdíjba vonul, ezt követően elsőszülött fia, Naruhito herceg foglalja el a trónt.

Az út programját a császári udvar nem részletezte, annyi azonban kiderült, hogy a két japán arisztokrata a magyar állattenyésztés és képzőművészet iránt érdeklődik. A szokatlan párosítás hátterében a császári családtagok szakmai érdeklődése áll. Akisino herceg ugyanis a természettudományok doktoraként haszonállatok háziasításáról végez kutatásokat, míg 25 éves lánya, Mako jelenleg is PhD-tanulmányokat folytat a művészet és a muzeológia területén. Eszerint sertésfarmokat és más állattenyésztő helyeket látogatnak meg, de megtekintik Magyarország fontosabb képzőművészeti múzeumait is.

http://mno.hu/

Ahogy a közlemény is hangsúlyozza, a magyarországi látogatás nem hivatalos. A császári család tagjai magánútjuk miatt választották Magyarországot, mert – miként a császári udvar tájékoztatásában áll – mindketten régóta érdeklődnek hazánk iránt. Ennek megfelelően hivatalos forrásból lapunk sem tudott tájékozódni a program részleteiről. A magyarországi japán nagykövetség megkeresésünkre közölte, mivel a látogatás nem hivatalos, ezért a sajtóval sem oszthatnak meg róla információt.

Úgy tudjuk, a japán uralkodóház tagjainak biztonságát a Terrorelhárítási Központ biztosítja. Forrásaink ugyanakkor jelezték: a vizit több hónapig tartó szervezése során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatás politikamentes legyen. Erre utal a delegáció összetétele is, forrásaink elmondása szerint Akisino herceg kutatómunkáját több japán biológus is segíti. Kifejezetten a magyar fajtákra kíváncsiak, értesüléseink szerint a herceg nemcsak a sertések, hanem a hazai kutyafajták után is érdeklődik.

http://mno.hu/

Hírdetés

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a herceg és a hercegnő információnk szerint sem Orbán Viktor kormányfővel, sem Áder János köztársasági elnökkel nem találkozik. Erre vonatkozó kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ. Bár a japán uralkodóház tagjainak döntését indokolja útjuk szigorúan vett magánjellege, döntésükben szerepet játszhat, hogy a hagyományosan jó magyar–japán kapcsolatok az Orbán-kormány idején nem voltak súrlódásoktól mentesek. A mosolyszünet hátterében Magyarország eltávolodása áll hagyományos szövetségeseitől. Lapunk korábban már írt arról, hogy a japán diplomácia nem nézi jó szemmel a kormány konfliktusos kapcsolatát Brüsszellel, ahogyan a jelentős politikai hátszélnek örvendő kínai kapcsolatépítés is váltott ki negatív érzelmeket. Aggályainak Tokió végül félhivatalos úton hangot is adott. A magyar kormány ugyanis tavaly megakadályozta, hogy az Európai Bizottság egy Kínát elítélő közös nyilatkozatot tegyen közzé. Az összeurópai fellépés Pekinget a Dél-kínai-tengeren történő terjeszkedések miatt kritizálta volna, Magyarország azonban (néhány más tagállammal együtt) nem írta alá a szöveget.

Külföld Buzna Viktor Jók, de sérülhetnek a magyar–japán kapcsolatok Szijjártóékat tavaly informálisan figyelmeztette Tokió, miután ellenezte az unió Kína elleni fellépését.

De indokolná Akisino herceg és lánya politikai megnyilvánulását, hogy prominens japán személyiség ritkán fordul meg Magyarországon. Legutóbb 2013-ban Kisida Fumio korábbi japán külügyminiszter érkezett hazánkba, Abe Sindzo kormányfő azonban 2006-os, első megválasztása óta nem utazott Magyarországra. A japán–magyar kapcsolatokra rálátó forrásunk arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a diplomáciai csúcspont Akihito császár és feleségének, Micsikó császárnénak a látogatása volt 2002-ben. A japán uralkodócsalád legutóbb 2009-ben tette tiszteletét Magyarországon, akkor szintén Akisino utazott hazánkba, a herceget felesége, Kiko hercegnő kísérte el.

Gyakori vendégek ugyanakkor a magyar kormánytagok az ázsiai országban. Szijjártó Péter külügyminiszter idén februárban látogatott el Japánba, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2013-ban fogadta el a meghívást. Áder János ugyanakkor eddig nem tett hivatalos látogatást Japánban. Legutóbb köztársasági elnökként Sólyom László érkezett a szigetországba, 2009-ben.

Akisino lányával, Mako hercegnővel a japán uralkodóház egyik legnépszerűbb tagja érkezik Magyarországra. Nevét májusban a nemzetközi sajtó is felkapta, miután kiderült, szerelme kedvéért uralkodói rangjáról is lemondana. Mako ugyanis rangon alul kíván házasodni, választottját, a jelenleg ügyvédjelöltként dolgozó Komuro Keit a Nemzetközi Katolikus Egyetemen folytatott tanulmányai során ismerte meg. A japán törvény azonban szigorúan rendelkezik az ilyen esetekben. Eszerint amennyiben a császári család női tagja közemberrel házasodik, elveszti rangját. A császári udvar hivatalos tájékoztatása szerint a hercegnő szülei, Akisino herceg és Kiko hercegnő beleegyeztek a fiatal pár házasságába, valamint a nagyszülei is áldásukat adták a frigyre. Bár a hivatalos eljegyzésre eredetileg júliusban került volna sor, egy számos áldozatot követelő természeti katasztrófa miatt elhalasztották.

A huszonöt éves japán fiatal egyébként nem csak a bulvársajtóban tűnik fel, családja számára fontos diplomáciai feladatokat is teljesít. Júniusban Mako testvérével, Kako hercegnővel Bhutánba látogatott el. A himalájai királyság pedig most fontos úti cél, hiszen az utóbbi hónapokban Bhután a kínai–indiai szembenállás konfliktuspontjává vált.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »